Η εμμονή κάποιων να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποτυχία της ΔΔΟ δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία

Ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου:

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο υποστήριξε τη θέση ότι, οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται να συμφωνήσουν και να κωδικοποιήσουν τους στόχους της πλευράς μας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποκτηθεί συνεννόηση, συναντίληψη, κοινή ευθύνη και ενότητα μεταξύ των κομμάτων και ότι προς τούτο η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 είναι ένα υπόβαθρο ενότητας που καθορίζει το περιεχόμενο της λύσης που όλοι αποδέχονται.

Η εμμονή κάποιων να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην αποτυχία της ΔΔΟ δεν επέτρεψε να υπάρξει ομοφωνία.

Την ώρα που όλοι παραδέχονται ότι η τουρκική πλευρά ερμηνεύει εντελώς διαφορετικά το περιεχόμενο της ΔΔΟ, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι οι εντελώς αντίθετε ερμηνείες της ΔΔΟ δεν επιτρέπουν να υπάρξει κοινή βάση διαπραγμάτευσης και ως εκ τούτου δεν θα οδηγηθούμε ποτέ σε κατάληξη των συνομιλιών και σε συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για μια ΔΔΟ. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τη διζωνική για να εδραιώνει τον διαχωρισμό, τη διχοτόμηση και τα δύο εθνικά κράτη στην Κύπρο.

Η Τουρκία δεν πρόκειται εύκολα να συναινέσει σε απώλεια των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων που απέκτησε με την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Κύριος στόχος της ήταν και είναι η αποαναγνώριση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί έτσι μπορεί μέσω της Κύπρου να διατηρήσει τη φυσική στρατιωτική παρουσία της, σε μια περιοχή όπου η Άγκυρα θέλει να επικυριαρχήσει γεωπολιτικά και ενεργειακά.

Είναι λοιπόν φανερό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, το ζητούμενο δεν είναι απλά να βρεθεί μια φόρμουλα να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να διαπραγματευόμαστε υπό την απειλή των κανονιοφόρων της Άγκυρας, αλλά να βρούμε τους τρόπους να ματαιώσουμε τους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας για την Κύπρο.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τόσο το Ευρωπαϊκό Κόμμα όσο και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για εμπλουτισμό και βελτίωση της στρατηγικής της πλευράς μας στο κυπριακό.

Είναι ενθαρρυντικό ότι με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας οι προτάσεις αυτές θα τύχουν επεξεργασίας προκειμένου να κωδικοποιηθούν, να αξιολογηθούν και όσες κριθούν αποτελεσματικές να υλοποιηθούν.