Η Ελληνίδα που έσωσε 18 παιδιά από τα πυρά του δολοφόνου στο Κονέκτικατ

Η φωτογραφία της κάνει το γύρο του κόσμου…

Είναι η ελληνικής καταγωγής Ιβόν Τσεκ, η βιβλιοθηκάριος που έσωσε 18 παιδιά και τρεις συναδέλφους της από τα πυρά του 20χρονου δολοφόνου στο Κονέκτικατ.

Στο άκουσμα των πυροβολισμών, αλλά και στην τρεμάμενη  φωνή της διευθύντριας από τα ηχεία που προειδοποιούσε για τον κίνδυνο, η Τσεκ έδειξε ψυχραιμία. Βγήκε από την αίθουσα της Δ΄ τάξης έχοντας μαζί της τους 18 μαθητές της. Την ακολούθησαν άλλοι τρεις συνάδελφοί της που δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Τους πήγε στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Μπήκαν όλοι μαζί σε μία ντουλάπα και παρέμειναν εκεί αμίλητοι για 45 λεπτά. Όταν όλα είχαν τελειώσει.

Μια ακόμη νεαρή δασκάλα η Κέιτλινγκ Ρόιγκ, κατάφερε να σώσει άλλους 15 μαθητές κρύβοντάς τους στην τουαλέτα. Τους κλείδωσε, έσπρωξε ένα έπιπλο στην πόρτα και έσβησε το φως. «Τους είπα να κάνουν απόλυτη ησυχία, φοβόμουν πως αν ο ένοπλος έμπαινε μέσα θα μας άκουγε και θα πυροβολούσε. Τους είπα ότι απ’ έξω υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Κάποια παιδιά άρχισαν να κλαίνε, τα χάιδεψα και τους είπα ότι θα περάσει. Πίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι»

Όταν επιτέλους ένας αστυνομικός χτύπησε την πόρτα, εκείνη του ζήτησε αρχικά να της δείξει το σήμα του για να ξεκλειδώσει αλλά και πάλι δεν πείστηκε. «Αν είστε πραγματικά αστυνομικός, έχετε τον τρόπο να βρείτε ένα κλειδί», του είπε. Ο αστυνομικός τελικά κατάφερε να ανοίξει και να οδηγήσει τα παιδιά με ασφάλεια στο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί τους.