«Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της»

Έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και καθολική αναγνώριση των προοπτικών εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας υπέδειξε ως δείγμα ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την απόφαση για εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης υπό την προϋπόθεση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, καθώς και την ανακοίνωση του Eurogroup πως «η Ελλάδα ανακτά με ταχύτητα την ανταγωνιστικότητά της».

Παράλληλα, με αφορμή τις διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η εμβάθυνση της ΟΝΕ με πλήρη την τραπεζική ένωση, αποτελεί όρο για την διατήρηση του κοινού νομίσματος – αμφισβήτησε δε, το κατά πόσον η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.

«Μόνο μια σημαντική ενοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να διατηρήσει ένα κοινό νόμισμα, χωρίς την ανάγκη μιας ατέλειωτης σειράς διασώσεων» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Χρειαζόμαστε ενίσχυση του συντονισμού των δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών των χωρών μελών, με στόχο τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών εντός της ζώνης του ευρώ» συμπλήρωσε.