Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχου στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα

Η  Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχου στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα:

1. Για σκοπούς ενημέρωσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 θα αρχίσει ο νενομισμένος έλεγχος στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ). Ο έλεγχος διεξάγεται αφού η ΣΚΤ είναι κρατική επιχείρηση, την οποία ο φορολογούμενος πολίτης διέσωσε καταβάλλοντας €1.7 δισ. και για την οποία, όπως γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, «ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας έχει όλα τα δικαιώματα, εξουσίες και υποχρεώσεις που έχει έναντι όλων των ελεγχομένων επ’ αυτού οργανισμών».

2. Η δράση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών (“Supreme Audit Institutions”) σε όλο τον κόσμο διέπεται από πρότυπα ελέγχου τα οποία εκδίδονται από τον Διεθνή Οργανισμό των Ανώτατων Ελεγκτικών Οργάνων, γνωστό ως INTOSAI, στον οποίο μετέχουν οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες από 192 χώρες και ο οποίος είναι συνδεδεμένος με το Συμβούλιο ECOSOC (Economic and Social Council) του ΟΗΕ. Στα πρότυπα αυτά που αφορούν στον έλεγχο του δημόσιου τομέα καθορίζονται τα τρία είδη ελέγχων: του οικονομικού ελέγχου («Financial audit»), του διαχειριστικού ελέγχου («Performance audit») και του κανονιστικού ελέγχου («Compliance audit»), όπως εξηγείται στο Πρότυπο ISSAI100 (“Fundamental Principles of Public-Sector Auditing ”).

Οικονομικός Έλεγχος (Financial Audit).
Ο οικονομικός έλεγχος αφορά στον έλεγχο των κρατικών λογαριασμών, καθώς και στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ελεγχόμενου οργανισμού, και αποσκοπεί στην έκφραση γνώμης αναφορικά με την αληθινή και δίκαιη εικόνα που αυτές παρουσιάζουν.

Διαχειριστικός Έλεγχος (Performance audit)
Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορά στην ανεξάρτητη εξέταση ενός προγράμματος, δραστηριότητας, λειτουργίας ή των συστημάτων διαχείρισης και διαδικασιών των ελεγχομένων οργανισμών, με σκοπό την αξιολόγηση της οικονομικής, αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων τους. Είναι αυτό που στην αγγλική γλώσσα αποδίδεται ως 3Es (Economy, Efficiency, Effectiveness).

Κανονιστικός Έλεγχος ή Έλεγχος Συμμόρφωσης (Compliance audit)
Ο κανονιστικός έλεγχος, αποσκοπεί κυρίως στην εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τον Νόμο και στους σχετικούς λογιστικούς, δημοσιονομικούς και διοικητικούς Κανονισμούς.

* Σημείωση: Ο Κανονιστικός Έλεγχος συνήθως προκύπτει κατά τη διεξαγωγή των άλλων δύο ελέγχων.

3. O οικονομικός έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ΣΚΤ διεξάγεται από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο τον οποίο έχει ήδη διορίσει η ΣΚΤ και για τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία θα παράσχει εκ των υστέρων την έγκρισή της. Συνεπώς, ο έλεγχος που θα διεξαχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα είναι διαχειριστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει και έλεγχο συμμόρφωσης. Σε καμία περίπτωση ο έλεγχος αυτός, όπως άλλωστε γνωμάτευσε και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν αφορά στην εποπτεία της ΣΚΤ, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και η οποία είναι μια εντελώς διαφορετική έννοια που σχετίζεται με τη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικά και να προστατευθούν οι καταθέτες και μέτοχοι μειοψηφίας από διοικήσεις που μπορεί να λαμβάνουν υπερβολικά ρίσκα με τα χρήματά τους. Αντίθετα, όπως επεξηγήθηκε πιο πάνω, ο διαχειριστικός έλεγχος αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής, αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων της κρατικής τράπεζας, ώστε να διαφυλαχθεί η επένδυση των φορολογούμενων πολιτών.

4. Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλες κρατικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, που εποπτεύονται και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, σήμερα, ελέγχονται επίσης πλήρως από τα αντίστοιχα Ανώτατα Ιδρύματα Ελέγχου (Γενικό Ελεγκτή/Ελεγκτική Υπηρεσία) της χώρας τους, οικονομικά και διαχειριστικά, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, όπως, για παράδειγμα, στην Γερμανία η KFW Bankengrouppe και η Landwirtschaftliche Rentenbank (και οι δύο με έδρα την Φραγκφούρτη, η πρώτη συστημική), στην Γαλλία η Banque Postale, η Bpi France και η SFIL (και οι τρεις συστημικές), στην Σλοβενία η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας η NLB (συστημική και εισηγμένη σε χρηματιστήριο) και στην Πορτογαλλία η Novo Banco (επίσης συστημική και δημιουργηθείσα ως η καλή τράπεζα – good bank – εκ της διαλυθείσας Banco Espírito Santo (BES), με ταυτόχρονη κρατικοποίησή της με ποσό 4,4 δισ. ευρώ).

5. Ο έλεγχος θα κρατήσει περίπου τρεις εβδομάδες και σε αυτόν θα εξεταστούν μεταξύ άλλων, θέματα προσλήψεων προσωπικού, μισθοί και ωφελήματα προσωπικού, οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων από την ΣΚΤ στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και ειδικά κατά πόσον αυτές ήταν σύμφωνες με υγιείς εμπορικές πρακτικές που αναμένεται να ακολουθούνται από παρόμοιους τραπεζικούς οργανισμούς, κ.λπ.

6. Επισημαίνεται σχετικά ότι ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξ ορισμού δεν έχει οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία, αποτελεί επίσης ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με την αποφυγή πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, ως η δέσμευσή της, αφού ενδέχεται τυχόν τέτοιες παρεμβάσεις να εντοπιστούν κατά τον έλεγχο.

7. Η Ελεγκτική Υπηρεσία παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.