Η ε/κ πλευρά δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

“Ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, αν προηγουμένως δεν υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ντάουνερ και της διευρυμένης συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος επανέλαβε την ίδια στιγμή ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα διάλογο που δεν θα έχει καμία προοπτική κατάληξης.

παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην άσκηση αποστολής των καλών τους υπηρεσιών, όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του καθορίζουν επακριβώς την κατ’ ιδίαν συνάντηση, όπως αυτή διεξήχθη.

Ερωτηθείς για το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «ως ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουμε στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να στείλει απεσταλμένο του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτά θα τα καθορίσουμε και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολύ καιρό να σκεφτούμε όλα αυτά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ντάουνερ στις δηλώσεις του ενωρίτερα επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για να συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν και ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τις επαφές που είχε ο κ. Ντάουνερ στην τ/κ κοινότητα πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις. Εμείς επιμένουμε στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος που θα περιλαμβάνει βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος μέχρι αυτή την ώρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να κάνει τέτοια εκτίμηση αυτή τη στιγμή».

Τέλος ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Μετά το πέρας της συνάντησης ξεκίνησε σύσκεψη της ομάδας Κυπριακού στο Προεδρικό.