Η εκταμίευση της 6ης δόσης της Κύπρου εκτός ατζέντας του Eurogroup

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο θέμα των νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, κατά τη σημερινή συνεδρία στο Μιλάνο το Eurogroup με το θέμα της 5ης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου να βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ απουσιάζει το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Στο Μιλάνο για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Eurogroup, η οποία θα αρχίσει στις 11.00 ώρα Κύπρου, βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε σε σχέση με το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι αναμένει να ακούσει τις κινήσεις της Λευκωσίας και θεωρεί ξεκάθαρο πως μέρη των νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Μνημονίου.

«Ενώ μια λεπτομερής αξιολόγηση συνεχίζεται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μέρη των νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν το περασμένο Σάββατο μαζί με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις δεν είναι συμβατά με τις απαιτήσεις του μνημονίου σε αυτό τον σημαντικό τομέα πολιτικής», αναφέρει ο κ. Ο Κόνορ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή διαβούλευση με Ευρωπαίους αξιωματούχους και Ευρωπαίους ηγέτες με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στη συνεδρία του Eurogroup.

Η διαβούλευση με την ΕΕ δεν είναι καθόλου εύκολη και η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να υπάρξουν όσο λιγότερες συνέπειες στην Κύπρο, με τη δήλωση του Eurogroup να θεωρείται ως καίριας σημασίας.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί η δήλωση του Eurogroup να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες. Ωστόσο, η διαβούλευση αυτή, ακόμα και θετικά αποτελέσματα να έχει, δεν διασφαλίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Άλλα θέματα προς συζήτηση

Στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκονται ακόμη η πρόοδος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και το αίτημα της Ιρλανδίας για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ.

Επιπλέον θα συζητηθεί και η ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες να αποσκοπούν στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση, καθώς και θέματα της τραπεζικής ένωσης.