Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τη πρόθεση της κυβέρνησης για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τη πρόθεση της κυβέρνησης για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ανεργία, τις αυξημένες φορολογίες και τις μειώσεις μισθών είναι απαραίτητο, μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια, να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά σε τόκους δανείου, τέλη και φόρους. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι ενός συγκεκριμένου μεγέθους, και προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΣ ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για διασφάλιση της μόνιμης κατοικίας. Είναι σημαντικό όμως, να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη, και με σωστό τρόπο, το συγκεκριμένο μέτρο, ώστε το ενοίκιο που θα καταβάλλεται να είναι εντός των δυνατοτήτων του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Η ετοιμασία πλαισίου αναδιαρθρώσεων των δανείων αποτελεί μέτρο που προνοείται στο Μνημόνιο και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως γίνεται αντιληπτό στο συγκεκριμένο πλαίσιο γίνεται αναφορά για τις μεθοδολογίες αναδιάρθρωσης και τον τρόπο που πρέπει τα τραπεζικά ιδρύματα να αντιμετωπίζουν το δανειολήπτη που παρουσιάζει προβλήματα στην αποπληρωμή των δόσεων του.

Στις μεθόδους αναδιάρθρωσης συμπεριλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων, η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής και η αναστολή δόσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου πλαισίου από τα τραπεζικά ιδρύματα και να γίνεται λεπτομερειακή επεξήγηση της κάθε μεθόδου αναδιάρθρωσης προς το δανειολήπτη. Ενισχυτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η παρουσία του τραπεζικού διαμεσολαβητή, ώστε οποιαδήποτε λύση που προτείνεται να συνάδει με τις πραγματικές εισοδηματικές δυνατότητες του δανειολήπτη.

Είναι κατανοητό ότι η αναδιάρθρωση δανείων θα προηγείται της λήψης οποιοδήποτε μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου ενοικιαγοράς που προτείνει η Κυβέρνηση.

To ΚΣ ΕΔΕΚ στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, κάτι το οποίο πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων μακριά από οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις.