Η ΕΔΕΚ προτείνει Διεθνή Διάσκεψη

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απάντηση στις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην ομιλία του σε εκδήλωση για τα πανηγύρια της 39ης επετείου της τουρκικής εισβολής, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε ο κ. Ομήρου, ο Ντερβίς Έρογλου επανήλθε με την πρόταση πενταμερούς διάσκεψης.

Ο Τ/κ ηγέτης, σημείωσε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του στην Πάφο, «έχει επιδοθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε παραλήρημα αδιαλλαξίας, σωβινισμού και μίσους εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού».

Στηριζόμενος στις λόγχες του τουρκικού κατοχικού στρατού, συνέχισε, εμφανίζεται με «μέθη και υπεροψία», και απειλεί με θρασύτητα και προπέτεια.

«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει απάντηση, προτείνοντας διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκλειστικό θέμα τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, την απομάκρυνση των εποίκων και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960,» πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως η ΕΔΕΚ εισηγείται όπως αυτή η πρόταση για διεθνή διάσκεψη διαβιβαστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την Ε.Ε. και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Αν η τουρκική πλευρά επιθυμεί πράγματι διεθνή διάσκεψη, «ας προσέλθει, και ιδού η Ρόδος», όπως είπε.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή και τη φοροαπαλλαγή, που χαρακτήρισε «καρκινώματα» που πρέπει να ξεριζωθούν από το σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής κοινωνίας.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σημείωσε, τις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και τα μέτρα που λαμβάνει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, για να πατάξει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής.

Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να εγκρίνει και νέες νομοθεσίες, οι οποίες θα βελτιώνουν το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς και να συνδράμει ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε δυνατότητες διαφυγής από την επιβολή και την είσπραξη, τόσο του Φόρου Εισοδήματος, όσο και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Είναι καθήκον, είπε ο κ. Ομήρου, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες τόσο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, όσο και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας γιατί αυτό που συμβαίνει είναι κλοπή σε βάρος του δημοσίου και κλοπή στην πραγματικότητα σε βάρος του απλού πολίτη.

Η Βουλή, κατέληξε στις δηλώσεις του, θα πρέπει να είναι έτοιμη να ψηφίσει οποιαδήποτε φορολογικά νομοσχέδια, τα οποία κρίνονται από την κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστούν, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας και ολοκλήρωση μιας δέσμης νομοθετικών μέτρων που δεν αφήνουν περιθώριο σε κανένα φοροφυγά να διαφεύγει.