Η ΕΔΕΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους για προστασία ευάλωτων ομάδων

Ακολουθεί ανακοίνωση Τύπου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου σχετικά με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων

Η ολοκλήρωση μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας στη Βουλή για το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων ολοκληρώθηκε. Οι κίνδυνοι ωστόσο παραμένουν, οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται υπό απειλή και η βασική νομοθεσία που υιοθετήθηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι ατελής και ουδόλως διασφαλίζει από τραπεζικές αυθαιρεσίες.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταψήφισε το βασικό νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων επειδή η πρόταση μας να διασυνδεθεί η έναρξη ισχύος του με το νομοθετικό πλαίσιο της αφερεγγυότητας δεν έτυχε υποστήριξης από την πλειοψηφία της Βουλής.

Καταψηφίσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις γιατί πάνω στις υπόλοιπες νομοθεσίες που κατοχυρώνουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού επικρέμαται ο κίνδυνος της αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια της αναφοράς ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Συνεπώς ο κίνδυνος να παραμείνουν εκτεθειμένοι οι πολίτες σε μια αυθαίρετη και εξουθενωτική μεταχείριση από το τραπεζικό σύστημα είναι υπαρκτός και άμεσος.

Απαιτούμε και προσδοκούμε τη μη αναπομπή των νομοθεσιών. Αν όμως αυτό συμβεί θα αποτελεί, για μια ακόμα φορά, άνευ όρων παράδοση στις αυταρχικές απαιτήσεις της Τρόικας.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στις όποιες αναπομπές. Θα προστατεύσει μέχρι τέλους τους πολίτες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Οι κίνδυνοι από τη συνέχιση επιβολής των εξουθενωτικών όρων της Τρόικας μεγεθύνονται.

Ο πρώτος, πιο άμεσος, είναι η οικονομική παράλυση και η κοινωνική κρίση να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η σημερινή κατάσταση να μετεξελιχθεί σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας για πολλά χρόνια. Ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη αυτή θα συνοδεύεται από κοινωνική δυστυχία, ύφεση και υψηλή ανεργία.

Η ανάγκη μιας νέας διεκδικητικής πολιτικής απέναντι στην Τρόικα προβάλλει επιτακτική. Η κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει μέσα από εθνική συνεννόηση την θωράκιση της απέναντι στην αντιδημοκρατική και αποικιοκρατικής νοοτροπίας συμπεριφορά της Τρόικας.