Η ΕΔΕΚ διαπιστώνει ταύτιση απόψεων Κύπρου – Ελλάδας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Δημήτρη Αβρααμόπουλο, λέγοντας ότι ανασκόπησαν τα ευρύτερα θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το συμπέρασμα αυτής της συνάντησης, πρόσθεσε, είναι η ταύτιση απόψεων ότι, στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα, χρειάζεται από την πλευρά του ελληνισμού να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση μέσα από έναν κοινό συντονισμό δράσης ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή ευκαιρία προς την κατεύθυνση των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά κυρίως για την επίτευξη μιας σωστής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Σε ερώτηση για την ετοιμασία κοινού κειμένου για την επανέναρξη των συνομιλιών ο κ. Σιζόπουλος εκτίμησε ότι θα γίνει αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο συζήτηση για όλα αυτά και θα ενημερωθούν τα κόμματα από τον ΠτΔ τόσο για τις επαφές και εξελίξεις στην Νέα Υόρκη, όσο και για όλα τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή. Προτιμότερο να αναμένουμε πρώτα την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν γνώριζε η ΕΔΕΚ για την ετοιμασία κοινού κειμένου και παραμένουν σε αυτό που είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι πριν από την όποια επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ καλή προετοιμασία, να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών και η διαδικασία και πολύ περισσότερο η οποιαδήποτε συνάντηση του ιδίου με τον κατοχικό ηγέτη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας προετοιμασίας που να πείθει ότι οδηγεί σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς για το πόρισμα για την οικονομία ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα αναμένει να δει το τελικό κείμενο του πορίσματος πριν την τελική της τοποθέτηση, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η Ερευνητική Επιτροπή έχει ουσιαστικά περιορισμένες ευθύνες και ενδεχομένως κουτσουρεμένες αρμοδιότητες, «θεωρούμε ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην διερεύνηση αυτού του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου, αλλά και στην αξιοποίηση για την απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν».