Η δικαστική εξουσία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη και το επίπεδο δικαιοσύνης υψηλό

Ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Αναφορικά με δημοσίευμα στον Τύπο, εκδίδεται η εξής ανακοίνωση από το γραφείο του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές:

Α. Το 2002, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη θεώρηση των δικαιϊκών θεσμών της Κύπρου, ενόψει της εξέτασης της αίτησης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχετική έκθεσή τους, προέβησαν στην ακόλουθη διαπίστωση:

“The Judiciary of Cyprus is independent and the separation of powers between executive, judicial and legislative branches is absolutely respected. The standard of justice is high.”

Σε ελεύθερη μετάφραση: «Η δικαστική εξουσία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη και η διάκριση των εξουσιών μεταξύ της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας, είναι απόλυτα σεβαστή. Το επίπεδο της δικαιοσύνης είναι υψηλό.»

Β. Το Νομικό Τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην έκθεσή του της 25ης Φεβρουαρίου, 2015, έγραψε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

“Legal institutions and the legal profession in Cyprus generally retain high standards. They are respected, uphold their professional standards and are generally well organized.”

Σε ελεύθερη μετάφραση: «Οι Νομικοί Θεσμοί και το Νομικό (Δικηγορικό) λειτούργημα στην Κύπρο γενικά διατηρούν υψηλά επίπεδα. Είναι σεβαστοί, κρατούν τα επαγγελματικά τους επίπεδα και είναι γενικά καλά οργανωμένοι.»

Γ. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Καθηγητής του Δικαίου κ. Προκόπης Β. Παυλόπουλος, σε επιστολή του, ημερ. 26 Μαρτίου, 2015, προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, έγραψε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να υπογραμμίσω τη ζωτική σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας του θεσμού του Ανώτατου Δικαστηρίου για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ευνομούμενου, σύγχρονου κράτους μέλους της διεθνούς κοινότητας και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ίδια η ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αψευδής μάρτυρας του καταλυτικού θετικού ρόλου που έχει διαδραματίσει το Ανώτατο Δικαστήριο στην εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος και στην εδραίωση κράτους δικαίου που θα ζήλευαν πολλά δημοκρατικά κράτη στην εποχή μας».