Η διζωνική είναι μια διαιρετική ρατσιστική διευθέτηση που συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της ΕΕ

Με γραπτή του δήλωση, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις κομμάτων για τη διζωνική ομοσπονδία και το κυπριακό, λέγοντας:

«Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ διαπιστώνει ότι η διζωνική ομοσπονδία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή λύση γιατί θα εδράζεται και θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής.

Ως τέτοια, η διζωνική ομοσπονδία είναι μια διαιρετική ρατσιστική διευθέτηση που συγκρούεται με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς της Ε.Ε. Ακόμα ως τέτοια η διζωνική ομοσπονδία, δεν μπορεί να εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας και ιδιαίτερα δεν θα επιτρέψει στους Κύπριους πολίτες να συμβιώνουν χωρίς φυλετικούς και ρατσιστικούς διαχωρισμούς υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ, στηρίζει την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα συγκεκριμένο, δεσμευτικό και ξεκάθαρο κοινό ανακοινωθέν. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ επειδή αξιολογεί ως κρίσιμη παράμετρο τον παράγοντα χρόνο, επιθυμεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι καλά προετοιμασμένη, διεξοδική και εμπεριστατωμένη, ώστε να υπάρχει επαρκής προοπτική επιτυχίας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.

Από τις διαχρονικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν ευνοεί τη δημιουργία στην Κύπρο, ενός κράτους ενοποιημένου με βάση αρχές. Συνεπώς η δική μας πλευρά επιβάλλεται:

1. Να καθορίσει με σαφήνεια τους Στόχους, τη Στρατηγική και την Τακτική της πλευράς μας για άρση των κατοχικών δεδομένων
2. Να εξηγήσει με σαφήνεια τους όρους, Διζωνικότητα, Δικοινοτικότητα, Πολιτική Ισότητα και Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3. Να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια πως αντιλαμβάνονται, η Τουρκική Πλευρά και τα ΗΕ τους όρους αυτούς και αν αποδέχονται τις δικές μας ερμηνείες.
4. Να σχεδιάσει μια επικοινωνιακή στρατηγική, για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας στην ΕΕ για την ορθότητα των επιδιώξεων μας, αφού τους ενημερώσουμε για τις απαράδεκτες θέσεις των Τούρκων.
5. Να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου όπως η γεωγραφική και γεωπολιτική της θέση, η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο φυσικός πλούτος της, το ανθρώπινο δυναμικό της προκειμένου να οικοδομήσει νέες συμμαχίες και να δημιουργήσει πολιτικό κόστος στην Άγκυρα για να συνεργαστεί στο κυπριακό.
Η προσεγγίσεις της πλευράς μας στο κυπριακό χρειάζονται ανασχεδιασμό αφού ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:
1. Όταν οι Τούρκοι αναφέρονται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εννοούν στην πραγματικότητα συνομοσπονδία με παρθενογένεση δύο ισότιμων κρατών.
2. Δεν υπάρχει αποδεκτή συνταγματική ορολογία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και η πρώτη φορά που της δόθηκε συγκεκριμένο περιεχόμενο ήταν με το Σχέδιο Ανάν το 2004, το οποίο απερρίφθη από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού.
3. Η Τουρκία είναι στην Κύπρο για τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και όχι για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους. Είναι φανερό ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό που θα αφήνει τους Κύπριους μόνους τους να καθορίσουν το μέλλον του. Επιθυμεί μια λύση δικών της προδιαγραφών που θα της επιτρέψει να επικυριαρχήσει σε ολόκληρη την Κύπρο.
4. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πάροδος του χρόνου έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κυπριακό όμως ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται και για την ίδια την Τουρκία όλο και περισσότερα προβλήματα με τη μη λύση του Κυπριακού ιδιαίτερα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ μετά την τελευταία ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και αφού μελετήσει διεξοδικά τις θέσεις και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων στο κυπριακό, θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες μια συνολική προσέγγιση διαχείρισης του κυπριακού» κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Μιχάλης Γιωργάλλας.