Η διαχείριση των οικονομικών του ΑΚΕΛ

Η λογοδοσία για την διαχείριση των οικονομικών του ΑΚΕΛ αποτελεί καταστατική πρόνοια. Η Κ.Ε του ΑΚΕΛ λογοδοτεί ενώπιον του τακτικού συνεδρίου , για την οικονομική κατάσταση του κόμματος δίνοντας πλήρη εικόνα για την διαχείριση των οικονομικών του. Είναι μια τακτική που εφαρμόζεται για δεκαετίες τώρα.

Το 2015, στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ προχωρήσαμε σε ανοικτή σύνοδο της παρουσίασης των οικονομικών θέλοντας να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε τίποτα να αποκρύψουμε από τη κοινωνία. Τα ΜΜΕ είχαν στα χέρια τους τις οικονομικές καταστάσεις και όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Δεν ήταν για πρώτη φορά που δημοσιοποιούσαμε τις οικονομικές καταστάσεις και τα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό γίνεται ανελλιπώς από το 2013. Το 2013, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθεσία περί πολιτικών κομμάτων δημοσιοποιήσαμε, με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, τους ετήσιους εξελεγμένους λογαριασμούς της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, των Επαρχιακών Επιτροπών και των συνδεδεμένων εταιρειών οι οποίες κατέχουν την ακίνητη περιουσία του κόμματος στην οποία στεγάζονται τα γραφεία του κόμματος. Οι συνδεδεμένες εταιρείες του κόμματος δεν έτυχαν καμίας προνομιακής μεταχείρισης και ούτε τους διαγράφηκαν χρέη από κανένα τραπεζικό οργανισμό.

Το 2015, με την τροποποίηση της νομοθεσίας αποστέλλονται αναλυτικά στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων όλες οι εισφορές που δέχεται το κόμμα από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες ενώ παράλληλα δημοσιοποιούνται οι εισφορές που είναι άνω των 500 ευρώ. Τα ονόματα αυτά βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Κόμματος. Η οικονομική διαχείριση διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, και είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε έλεγχο από πλευράς των ελεγκτικών αρχών του κράτους και συγκεκριμένα όπως η νομοθεσία προνοεί από τον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων και από τον Γενικό Ελεγκτή. Τα οικονομικά της Κ.Ε ελέγχονται από εξωτερικό εγκεκριμένο λογιστή ενώ η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου προβαίνει στο δικό της εσωτερικό έλεγχο.

Μερικές χιλιάδες μελών και φίλων του ΑΚΕΛ συνεισφέρουν ετήσια στο έρανο της Κ.Ε. Πρόκειται πλέον για παράδοση εννέα δεκαετιών αλλά και ουσιαστική, έμπρακτη στήριξη προς το κόμμα με μοναδικό «αντάλλαγμα» να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στην κοινωνία ως κόμμα των εργαζομένων. Οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα που εκλέγονται, στηρίζουν επίσης οικονομικά το κόμμα. Παράλληλα, τα ποσά που συνεισφέρουν δημοσιοποιούνται και βρίσκονται αναρτημένα στη ιστοσελίδα είτε πρόκειται για Ευρωβουλευτές, ή Βουλευτές, ή Δημοτικούς Συμβούλους. Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει όλα τα έξοδα των προεκλογικών αναμετρήσεων (τα οποία και πάλι δημοσιοποιεί) και οι υποψήφιοι δεν προβαίνουν σε προσωπικά έξοδα χωρίς τη συγκατάθεση του. Αυτή η τακτική δεν είναι προσπάθεια χειραγώγησης αλλά ίσης αντιμετώπισης όλων των υποψηφίων. Είναι μήνυμα προς τη κοινωνία που μαστίζεται από τον ατομικισμό και τον εγωκεντρισμό ότι υπάρχουν υπέρτατες αξίες από το χρήμα και το εγώ.

Οι βουλευτές του Κόμματος με τη λήξη της θητείας τους καταβάλουν μέρος του εφάπαξ ποσού, ενώ τα επαγγελματικά στελέχη ολόκληρο το ποσό στο Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης που έχει συσταθεί το 1994 με σκοπό την οικονομική στήριξη και την αλληλεγγύη σε χαμηλοσυνταξιούχους που εργάστηκαν επαγγελματικά στο ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα σε αντίξοες συνθήκες.

Όσοι διεκδικούν αξιώματα γνωρίζουν για τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις τους πριν να λάβουν το χρίσμα, και υπάρχει η έγγραφη συγκατάθεση εκ μέρους τους.

Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας αναρτήσεις και δημοσιεύματα επιχειρώντας από κάποιους να μας υποδείξουν πώς να χειριζόμαστε τα οικονομικά του κόμματος και από κάποιους άλλους να θολώσουν τα νερά και να διασυνδέσουν το θέμα των εισφορών από δημόσια πρόσωπά προς το ΑΚΕΛ με τον OLAF, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά της απάτης. Προσκαλώ και προκαλώ αυτούς που ψάχνουν να βρουν λεκέδες στη φωλιά του ΑΚΕΛ, και έμμεσα απειλούν με καταγγελίες να ψαχτούν αλλού. Στόχος τους είναι να παρουσιαστεί το ΑΚΕΛ ενώπιον της κοινής γνώμης ότι δεν διαφέρει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Προσπαθούν διακαώς να περάσουν στην κοινωνία ότι όλοι είναι το ίδιο.

Το ήθος και η εντιμότητα όμως του ΑΚΕΛ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Το ΑΚΕΛ και η ιδεολογία την οποία πρεσβεύει αντιστρατεύεται και πολεμά την διαφθορά και την διαπλοκή. Βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με αυτά τα φαινόμενα.

Νίκος Ιωάννου
Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών
Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ