Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο: Καθορισμός Αγώνα – Παράνομο στοίχημα

Της Άννας Κυπριανού *                                                                                                                                                                                                              

Τα τελευταία δύο χρόνια το φαινόμενο του online στοιχήματος έχει αυξηθεί σε σημείο που οι άνθρωποι μπορούν να τοποθετήσουν τα στοιχήματά τους όχι μόνο πριν από το παιχνίδι, αλλά και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μπορούν να ποντάρουν, όχι μόνο για το ημίχρονο και τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για το συγκεκριμένο λεπτό κατά το οποίο οι ομάδες θα σκοράρουν, θα κερδίσουν πέναλτυ και φάουλ καθώς επίσης και θα δεχτούν κόκκινες και κίτρινες κάρτες. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί τόσο πολύ στην εποχή μας που είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξει κανείς τη συχνότητα τέτοιων στοιχημάτων. Με άλλα λόγια το στοίχημα έγινε ευρύτερο και το κοινό έχει στη διαθεσιμότητά του διαφορετικά είδη στοιχημάτων.

Πώς όμως από την στοιχηματική δραστηριότητα έχουμε κινηθεί στην απάτη και τη διαφθορά του αθλήματος; Πρώτα απ ‘όλα είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του διαδικτύου. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν τα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες ενέργειες λόγω της ανωνυμίας του διαδικτυακού κόσμου.

Ο καθορισμός αγώνα έχει γίνει γνωστός ως οργανωμένο έγκλημα στην προσπάθεια αντιμετώπισής του από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανώσεις. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ορισμένες εθνικές νομοθεσίες που σχετίζονται με το στήσιμο αγώνων. Παρ’ όλα αυτά, στις περισσότερες χώρες αυτή δεν είναι η κατάσταση. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια Διεθνής ή ακόμη και Ευρωπαϊκή Σύμβαση που να νομοθετεί κατά των στημένων αγώνων και των τυχερών παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που καθορίζουν ένα παιχνίδι αναγνωρίζονται ως εγκληματίες στη χώρα που καθορίστηκε ο αγώνας, αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Για παράδειγμα, ένα άτομο που τοποθετεί ένα στοίχημα από την Αγγλία για ένα παιχνίδι στην Ελλάδα και το παιχνίδι αποδείχθηκε ότι έχει καθοριστεί, αυτό το πρόσωπο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να του επιβληθούν κυρώσεις στην Αγγλία. Λόγω αυτής της απουσίας του Νόμου, είναι πολύ εύκολο για τους εγκληματίες να αλλάξουν χώρα, ώστε να αποφύγουν μια πιθανή κύρωση. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για στήσιμο αγώνων και συνεπώς μια Διεθνής Σύμβαση η οποία θα παρέχει τις ίδιες κυρώσεις σε κάθε χώρα.

Είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν οι στημένοι αγώνες ή το παράνομο στοίχημα, δεδομένου ότι υφίστανται από τη δημιουργία του αθλητισμού. Παρά ταύτα, μπορούμε να το μειώσουμε σε στάδιο κατά το οποίο θα έχουμε λιγότερα χρήματα εμπλεκόμενα και κατά συνέπεια λιγότερη εγκληματικότητα. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη βοήθεια και τη συνεργασία των κυβερνήσεων με τις διάφορες ομοσπονδίες ποδοσφαίρου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα νομοθετικά όργανα πρέπει να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή νομοθεσία που να περιορίζει τη συμμετοχή των εν λόγω εγκληματικών στοιχείων στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό.

Στην τελική το σλόγκαν της FIFA είναι: “Το παιχνίδι μου είναι FAIR PLAY” και αυτό είναι που πρέπει να προστατεύσουμε!

 

 anna kyprianou

Master in International Sports Law