Η διαφθορά εκθέτει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ποιός θα το έλεγε ότι την στιγμή που όλοι ψηφίζαμε αμέριμνοι για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρωβουλή, την ίδια στιγμή, δίναμε το εισιτήριο σε κάποιους ευρωβουλευτές να «βολέψουν» και τα συγγενικά τους πρόσωπα στις Βρυξέλλες. Διαβάζοντας τον κυριακάτικο τύπο και τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος», συνηδειτοποιεί κανείς το μέγεθος της διαφθοράς όχι γενικά στον τόπο (γιατί έτσι συνηθίζεται να παρουσιάζεται ωραιοποιημένα), αλλά ειδικά στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας. Διαφθορά που υπήρχε, δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει και είναι ανεξάρτητη από κομματικούς χρωματισμούς.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ο ευρωβουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Νότης Μαριάς έχει αποκαταστήσει τον γιο του στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, με τους οποίους έχει επιλέξει και να συμπορεύεται στην Ευρωβουλή. Μολονότι δεν έχουν ακόμη προσληφθεί, ωστόσο έχουν ιδιαίτερα έχουν συζητηθεί στα «πηγαδάκια» της Ευρωβουλής, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σοφία Σακοράφα και ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτσάνης, που εμφανίζονται στις Βρυξέλες με τον σύζυγο και τη συζυγό τους αντίστοιχα, σε άτυπο επιτελικό ρόλο.

Και επειδή το Ευρωκοινοβούλιο έχει φροντίσει να προβλέψει τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές, έχει θεσπίσει τα τελευταία χρόνια κανόνες διαφάνειας μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση στους ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες συγγενείς τους, πρώτου βαθμού. Οι Ευρωβουλευτές ωστόσο της Χρυσής Αυγής έχουν βρει και γι΄αυτό τη χρυσή τομή καθώς ο κ. Γιώργος Επιτήδειος έχει προσλάβει την κόρη του κ. Λευτέρη Συναδινού ενώ την κόρη του κ. Επιτήδειου, έχει προσλάβει ο έταιρος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος, ο κ. Λάμπρος Φουντούλης. Η Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, κ. Καϊλή, έχει προσλάβει στο γραφείο της και σε επιτελικό ρόλο, την αδελφή της. Η κ. Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. έχει προσλάβει στο γραφείο της τον γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ.Μολυβιάτη αλλά και τον γιο του πρώην γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ζαγορίτη.

Αξίζει να αναφερθεί και μία ακόμη λεπτομέρεια που συμπληρώνει το ρεπορτάζ: Ο καθαρός μισθός ενός ευρωβουλευτή είναι 6200 ευρώ το μήνα και η ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο ανέρχεται στα 300 ευρώ. Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να προσλάβει συνεργάτες με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ το μήνα. Ειδικά και μόνο οι Έλληνες ευρωβουλευτές, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσλάβουν με έξοδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου τέσσερις επιπλέον συνεργάτες, δύο αποσπασμένους και δύο επιτελικούς.

Αυτές είναι κάποιες από τις πολλές δυστυχώς, στιγμές που νιώθεις να βιώνεις ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού μόνον έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ελληνική πραγματικότητα. Από τη μία πλευρά η Πολιτεία «λιώνει» τον Έλληνα πολίτη στο όνομα της μνημονιακής πολιτικής της και από την άλλη επιτρέπει την αλόγιστη, καταχρηστική συμπεριφορά και εξουσία στα άτομα που έχει χρήσει ως υπεύθυνους για την εξυγίανση της χώρας.