Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι είναι ένας μαραθώνιος με πολύ δρόμο

Κυβέρνηση και τρόικα  έτρεξαν χθες στο Παρίσι Τα πρώτα μέτρα ενός μαραθώνιου που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει  ενώ αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τουλάχιστον δύο ακόμα μέρες.

Η συζήτηση της πρώτης μέρας είχε ως ζητούμενο την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπου μετά από πεντέμισι περίπου ώρες οι δύο πλευρές δεν φάνηκαν να έρχονται πιο κοντά. Η κυβέρνηση μίλησε και η τρόικα άκουσε την ανάλυση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 και τις προοπτικές του 2015.

Οι πληροφορίες διίστανται για το αν τελικά η ελληνική πλευρά παρέδωσε στον Ντέκλαν Κοστέλο έναν κοστολογημένο φάκελο με προτάσεις για φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, η πλευρά της τρόικας από την άλλη κάνει λόγο για εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που βρίσκονται εντός ατζέντας.

Το ίδιο έλεγε και κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι θέμα της ατζέντας του μνημονίου, όμως μετέφερε ταυτόχρονα και την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι η τρόικα έχει δείξει ήδη κατανόηση σε όλα αυτά.

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να τις συνεχίσουμε αύριο με τους υπουργούς» δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο αποχωρώντας από τη συνεδρίαση.

«Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο. Μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για τη δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε», δήλωσε απερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε ερώτηση αν οι δανειστές αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αν δείχνουν κατανόηση ο Γκίκας Χαρδούβελης απάντησε: «όλα αυτά οι συνομιλητές μας τα κατανοούν».

Επί της ουσίας όμως η ελληνική πλευρά δεν πήρε κάτι απτό από την πρώτη μέρα και θα χρειαστεί να τρέξει ακόμα πολλά μέτρα στον ίδιο μαραθώνιο για να πείσει πως στο τέλος πρέπει να πάρει κάτι.

Οι ουσιαστικές συζητήσεις για το budget του 2015, όπου εντοπίζεται και το δημοσιονομικό κενό των 2δισ. δεν θα γίνουν αλλού, παρά στη Αθήνα στα τέλη του μήνα και η κυβέρνηση κατά την τρόικα πρέπει να εργαστεί για να κλείσει την τρύπα λαμβάνοντας υπόψιν το χειρότερο και όχι το καλύτερο σενάριο για την εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών.

Επιμένει δηλαδή στη λογική των μαξιλαριών για τις όποιες αλλαγές φορολογικής πολιτικής και δεν προσδοκά αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης της κατανάλωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα είναι παρών και κατά την σημερινή μέρα στις συζητήσεις της τρόικας με τους υπουργούς, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας που ξεκινάνε στον ίδιο χώρο.

Πέραν του προϋπολογισμού του 2014 που κατά κοινή ομολογία είναι εντός στόχων έτσι και οι μνημονιακές υποχρεώσεις ανά υπουργείο πρέπει να μπουν σε μια πορεία ολοκλήρωσης.

Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα κόκκινα δάνεια, η συρρίκνωση του δημοσίου και τα θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιδέχονται πολλών διαφορετικών ερμηνειών. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει πιο πολιτικά ελαστικές ερμηνείες και η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε νωρίτερα ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».