Η Δανία δείχνει πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Δανίας καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες διπλασιασμό των κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι, η σκανδιναβική χώρα προσφέρει μία γεύση απ’ αυτό που μπορεί να επακολουθήσει στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο πρακτορείο «Blοomberg», η Δανία μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στην επιστημονική κοινότητα για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την εξέλιξη του στελέχους «Όμικρον» στη «γηραιά ήπειρο» καθώς διαθέτει το πιο αυστηρό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, υψηλό ποσοστό τεστ Covid – 19 καθώς και συλλογή δεδομένων όλων των θετικών κρουσμάτων με μοριακή μέθοδο (PCR τεστ ).

«Αυτό εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Δανία καταγράφει τα τελευταία 24ωρα την υψηλότερη αύξηση κρουσμάτων της παραλλαγής «Όμικρον» στην Ε.Ε», δήλωσε ο Τρόελ Λίλεμπακ, πρόεδρος της δανέζικης επιτροπής αξιολόγησης της νέας παραλλαγής.

Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Δανία δεν αποτελεί «hotspot» σε ότι αφορά την παραλλαγή «Όμικρον» σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, υποστήριξε: «Είμαι σίγουρος ότι, αυτό που βλέπουμε τώρα στη Δανία, συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα εντοπίστηκε στις 22 Νοεμβρίου. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 1.280 κρούσματα με την παραλλαγή αυτή να αντιπροσωπεύει το 4,5-5% των συνολικών κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στη χώρα, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Αν και τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε περιορισμένα δεδομένα , τα αποτελέσματα του ινστιτούτου «Statens Serum Institut» δείχνουν επίσης ότι, σχεδόν το 75% όλων όσων μολύνθηκαν από την παραλλαγή αυτή, είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού.

«Θα θέλαμε αυτός ο αριθμός να είναι χαμηλότερος», τόνισε ο Τρόελ Λίλεμπακ. «Και πάλι, είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσα είναι τα θετικά κρούσματα καθώς αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι, τα άτομα αυτά νοσούν βαριά ή θα πρέπει να νοσηλευτούν», προσθέτει.

Με βάση τα στοιχεία που έχει η χώρα στη διάθεσή της, πάνω από 100 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στο 19,3% των Δανών που είχαν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου.