Η δέσμευση του Προέδρου: Θα ξανασταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και με σεβασμό προς τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, που δίνω σήμερα την επίσημη διαβεβαίωση ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναλαμβάνω την μεγάλη ευθύνη που έχει εναποθέσει στους ώμους μου η βούληση των συμπολιτών μας. Και δεσμεύομαι, ενώπιον  της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και ενώπιον ολόκληρου του λαού, πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.

Είναι ταυτόχρονα με βαθιά συγκίνηση που αποχωρώ σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την οποία έχω υπηρετήσει ως Μέλος για 32 συναπτά έτη. Θέλω θερμά να ευχαριστήσω όλους τους συνάδελφους Βουλευτές αλλά και το προσωπικό της Βουλής για την διαχρονική συνεργασία.

Θέλω να διαβεβαιώσω πως η συστηματική και συνεπής συνεργασία μεταξύ της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας θα αποτελέσει βασική επιδίωξη μου.
Η συνεργασία μου με εσάς κύριε Πρόεδρε, ως του δευτέρου τη τάξη, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Θεωρώ πως η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ισότιμος πυλώνας της κρατικής εξουσίας και αναγνωρίζω πλήρως το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση της Βουλής να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο αλλά και κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Πολύ περισσότερο όμως, θεωρώ πως οι δύσκολες περιστάσεις που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση. Τόσο μεταξύ των θεσμών, όσο και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης.

Οι προκλήσεις επαναλαμβάνω είναι μεγάλες και οι ευθύνες είναι κοινές.  Αυτό ισχύει πρώτιστα σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση.
Το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πατρίδα μας. Σχετίζεται με την εθνική επιβίωση. Και είναι υπόθεση όλων.

Οι ώμοι κανενός, είτε Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε πολιτικού αρχηγού, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης  του εθνικού μας προβλήματος. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής.

Γι΄αυτό και άμεσα θα συσταθεί και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Συμβούλιο Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με εντολή την ετοιμασία των κανονισμών λειτουργίας του νέου, αναβαθμισμένου Εθνικού Συμβουλίου.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι το όργανο λήψης όλων των βασικών αποφάσεων. Όχι μόνο οι ομόφωνες αποφάσεις αλλά και οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, σε ποσοστό 75%, θα δεσμεύουν τον Πρόεδρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης αλλά και στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που θα καταθέτει η άλλη πλευρά.

Οποιαδήποτε νέα διαδικασία θα παραμείνει ασφαλώς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής 77-79, την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο οδυνηρός συμβιβασμός της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη διεκδίκηση της πλήρους εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή της χώρας από την κατοχή και την δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενωμένου Ευρωπαϊκού Κράτους.

Που δεν θα επιτρέπει σε κανένα να αμφισβητήσει τη μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Η νέα διαδικασία δεν μπορεί να παραγνωρίζει την ιδιότητα μας ως Ευρωπαϊκού Κράτους και ως εκ τούτου την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος σε αυτό το σημείο στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, θέλω να τους διαβεβαιώσω πως πρόθεση και επιθυμία μου είναι η συντομότερη λύση του Κυπριακού με τρόπο που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και τους καλώ να γίνουν συνεργοί στην προσπάθεια για την επανένωση και τη δημιουργία μιας πατρίδας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μιας Ευρωπαϊκής, ειρηνικής και ευημερούσας Κύπρου.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Σχετική με τη διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης είναι και η νέα εξωτερική πολιτική την οποία με συνέπεια και στρατηγικό σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε.

Βασική επιδίωξη θα είναι η πλήρης, ισότιμη και αξιόπιστη συμμετοχή μας σε όλους τους πυλώνες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, εντάσσεται και η απόφαση για  υποβολή αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη κάτι που συμπίπτει και με το ψήφισμα που η Βουλή των αντιπροσώπων υιοθέτησε.

Την ίδια ώρα θέση μου είναι πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην  οικοδόμηση σχέσεων και με το ΝΑΤΟ.

Αυτό που η πατρίδα μας χρειάζεται είναι ξεκάθαρους προσανατολισμούς με συγκροτημένη στρατηγική. Μια εξωτερική πολιτική που στόχο θα έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κύπρου στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη διασφάλιση της εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου, αλλά και στην προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου με προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Προς την πιο πάνω κατεύθυνση και πέραν από την αξιόπιστη παρουσία και συνεργασία με τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουμε:
Πρώτον, στην εμβάθυνση σχέσεων με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ αλλά και στην περεταίρω ανάπτυξη σχέσεων με τον αραβικό κόσμο.

Δεύτερο, την αναβάθμιση διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία αλλά και την Κίνα και άλλα κράτη, δημιουργώντας ένα πλέγμα συμμαχιών υποβοηθητικό των πολιτικών και οικονομικών στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στην Ελλάδα. Και θέλω να διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε και θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις άριστες με την Ελλάδα σχέσεις.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι δεδηλωμένη η θέση των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Παρά ταύτα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης  έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η εγκατάλειψη αναχρονιστικών πολιτικών που βασίζονται σε απειλές, στην αμφισβήτηση και στην όξυνση.

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας που θα οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού με άρση των κατοχικών δεδομένων, συμβάλλοντας έτσι στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές

Δεύτερος κορυφαίος στόχος της νέας διακυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και των εξ’ αυτής συνεπειών. Κάτι που συνδέεται άλλωστε και με την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής μας θέσης στο Κυπριακό.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας είναι η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση. Θα επιτευχθεί μέσω της αξιόπιστης και συνεπούς υλοποίησης όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

Θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της οικονομίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης διατάξεων που είτε αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είτε δημιουργούν πρόσθετη υφεσιακή πίεση στην οικονομία μας. Ανάλογες προσπάθειες θα καταβληθούν και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας. Δεν ζητούμε ειδική αλλά δίκαιη μεταχείριση. Αξιούμε αυτό που δικαιούμαστε. Την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα διαπραγματευτούμε για ολοκλήρωση το συντομότερο της δανειακής σύμβασης. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης και δεν θα γίνουν αποδεκτές  οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημοσίου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναλαμβάνοντας σήμερα την ευθύνη διακυβέρνησης  της χώρας μας, θα ήθελα να απευθυνθώ προς εκείνους τους συμπολίτες μας που βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως κυρίαρχη μου έγνοια είναι να απλώσουμε το δίκτυ κοινωνικής προστασίας προς όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τις άλλες  ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τις αμέσως επόμενες μέρες θα εξαγγελθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα επιδιώκουν την στόχευση των κοινωνικών παροχών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση της εργατικής ειρήνης.

Την ίδια ώρα με ταχύτατους ρυθμούς θα προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Μέτρα που θα αποσκοπούν στην δημιουργία ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος, στην παράκαμψη του αναχώματος της γραφειοκρατίας, και στην προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι, με την ανάπτυξη, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε την μάστιγα της ανεργίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Όμως αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι μέσα από μια τολμηρή και συγκροτημένη πολιτική εκσυγχρονισμού, μεταρρύθμισης και ανάπτυξης θα ξανασταθούμε στα πόδια μας με αυτοπεποίθηση. Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες αποκατάστασης της περηφάνιας και αξιοπρέπειας που μας διέκρινε για χρόνια.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας ζητώ την κατανόηση τους. Θέλοντας να είμαι απόλυτα έντιμος μαζί τους, επαναλαμβάνω κάτι που και στην προεκλογική περίοδο είχα τονίσει. Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε άμεσες λύσεις. Υπάρχουν όμως πολιτικές που θα χρειαστούν μια περίοδο χρόνου να αποδώσουν.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να επαναλάβω αυτό που ήταν και η προεκλογική μου δέσμευση. Η δέσμευση πως θα συμπεριφέρομαι και θα ενεργώ ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διακρίσεις.

Πρώτο βήμα υλοποίησης της δέσμευσης μου είναι πως με την ανάληψη σήμερα των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβάλλω την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η πιο πάνω δέσμευση δεν καλύπτει μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά κατά απόλυτο τρόπο και την Κυβέρνηση μου.

Προς έμπρακτη υλοποίηση των δεσμεύσεων μου, δεν περιορίζομαι σε φραστικές διακηρύξεις. Αντίθετα μέσα από μια σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες, και θέλω να πιστεύω πως το σύνολο της Βουλής θα υιοθετήσει, θα διασφαλίσουμε:

1. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, τους θεσμούς του κράτους, αλλά και τη δημόσια διοίκηση. Επιδίωξη μας θα είναι ένα κράτος που θα υπηρετεί τους πολίτες στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους και όχι στη βάση των γνωριμιών και των προσβάσεων τους.

2. Τη λογοδοσία πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους στους πολίτες μέσα από τη θεσμοθέτηση των πολιτικών, αστικών και ποινικών ευθυνών τους.

3. Αποκατάσταση μέσα από συγκεκριμένα μέτρα της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

4. Αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και των δικαιούχων επιδομάτων.

Κύριε Πρόεδρε,

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της νέας διακυβέρνησης θα είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους έτσι ώστε όχι μόνο να είναι σύγχρονο και λειτουργικό αλλά ευέλικτο, αποτελεσματικό και φιλικό προς τον πολίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

• Απλοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο τομέα
• Ευρεία εφαρμογή της εναλλαξιμότητας και των μετατάξεων στον δημόσιο τομέα
• Υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
• Ενίσχυση του αισθήματος δικαίου και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
• Αλλαγή του τρόπου διορισμού σε Διοικητικά Συμβούλια και νευραλγικές επιτροπές του δημοσίου ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επιλογή προσώπων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με θεσμοθετημένη διαδικασία διαβούλευσης με τη Βουλή.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας. Μια εποχή που θα τη διακρίνει η διαβουλευτική δημοκρατία, ο απόλυτος σεβασμός στην αντίθετη άποψη και ιδιαίτερα στην κριτική.

Είναι μέσα σε αυτό το πνεύμα που καλωσορίζω την κριτική για την απουσία γυναικών από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνω όμως την επιλογή τριών καταξιωμένων γυναικών σε άλλες νευραλγικές θέσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και τη διακυβέρνηση της χώρας.  Την ίδια ώρα δεσμεύομαι ότι μέσα από τις πολιτικές αλλά και τις επιλογές που θα ακολουθήσουν θα επιβεβαιωθεί πως καμία διάκριση δεν υφίσταται.

Στο σημείο αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω ειδική αναφορά στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους συμπατριώτες μας και να επαναλάβω τη δέσμευση μου για αναβάθμιση του καθεστώτος εκπροσώπησης των θρησκευτικών ομάδων.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θέλω να απευθυνθώ προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εκφράσω, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, το βαθύ σεβασμό μου στο πρόσωπο σας, με τις θερμότερες μου ευχές για ότι καλύτερο σε εσάς και στην οικογένεια σας.

Η μοίρα των πολιτικών κύριε Πρόεδρε, δεν κρίνεται από τους παρόντες αλλά από την νηφάλια και αδέκαστη κρίση της ιστορίας.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψετε μου να σας προσφωνήσω για τελευταία φορά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επαναλαμβάνοντας πως απόλυτος θα είναι ο σεβασμός μου στους εκλελεγμένους εκπροσώπους του λαού προσδοκώντας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, στην στενή μεταξύ μας συνεργασία για το κοινό καλό.

Σας ευχαριστώ