Η Γερμανική απάντηση στην Tesla είναι… η Porsche Taycan Turbo S (Video)

Εάν οδηγήσετε το 2020 Porsche Taycan Turbo S, αντιλαμβάνεστε αμέσως ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της ορμητικότητας του και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του: Η οδήγησή του σε μια διαδρομή που κατέληξε στα βόρεια περίχωρα του Λος Άντζελες, περιλαμβάνει εναλλαγή πεδινών και ορεινών τοπίων, που φτάνουν έως τα 5.600 πόδια (1.870 μέτρα) υψόμετρο. Πρόκειται για μια συναρπαστική διαδρομή μέσα από εκπληκτικές τοποθεσίες, κι αποτελεί το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσει κανείς το Taycan, δηλαδή να απολαύσει την εκπληκτική του δύναμη και την ασταμάτητη επιτάχυνση του.

Επίσης, να δείτε πώς απορροφάται χωρίς να το καταλάβετε, περίπου το 40% της συνολικής διάρκειας της μπαταρίας του. Καθώς ο δοκιμαστής ανέβαινε με το αυτοκίνητο προς έναν ορεινό όγκο, παρακολουθούσε την ισχύ της μπαταρίας να ξοδεύεται, όπως έβλεπε σε άλλες περιστάσεις την άμμο να πέφτει στο κάτω μέρος μιας παλιομοδίτικης κλεψύδρας.

Όταν το αυτοκίνητο έφτασε στην κορυφή και σταμάτησε, ο οδηγός φοβήθηκε: Αρκεί η μπαταρία που απέμεινε σε αυτό το καινούργιο ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche, για να γυρίσει πίσω;

Φυσικά, το Taycan χρησιμοποίησε μόλις το 2% της μπαταρίας του για να κατέβει και πάλι στα πεδινά. Τα καινούργιας γενιάς φρένα, «είναι τα καλύτερα που έχω αισθανθεί σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα, ανέκαθεν» θα πει ο οδηγός: «Ευαίσθητα, δυνατά και, το σημαντικότερα, απαλά. Στο τέλος, όλα ήταν καλά. Περισσότερο από καλά: Εντυπωσιακά!»

Ένα νέο αστέρι κάνει την εμφάνισή του
Ήμουν πολύ περίεργος να μάθω πώς αυτό το σβέλτο sedan θα βρει τη θέση του στον σημερινό γαλαξία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πηγαίνοντας για τη δοκιμαστική μου διαδρομή με την Porsche Taycan αξίας 185.000 δολαρίων, είχα την εμπειρία όλων των όλων των άλλων παρόμοιων μοντέλων στην τωρινή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων: το Polestar 1, το Jaguar I-Pace SUV, το σπορ αυτοκίνητο BMW i8, τα ηλεκτρικά MINI, τα μοντέλα Tesla S και X, αλλά και το φημισμένο Fisker Karma (όπως είπα τότε, «αυτό είναι ένα πολύ κακό αυτοκίνητο»). Κι όμως, αισθάνθηκα ότι για πρώτη φορά οδηγώ ένα τέτοιο αυτοκίνητο, όπως το νέο ηλεκτρικό μοντέλο της Pininfarina Battista.

Ενώ το Taycan δεν σε όλες του τις παραμέτρους ανταγωνιστικό, ωστόσο έχει ήδη συμπεριληφθεί στην ελίτ του είδους. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα έχουν μεγάλες δυνάμεις και μεμονωμένες αδυναμίες. Μερικά, όπως το Polestar 1, είναι σημαντικά πιο ισχυρά από τους περισσότερους ανταγωνιστές του, ως προς την απόδοση, την εμβέλεια, τις ανέσεις και την αξία. Σε σύγκριση με το Taycan, το πολυτελές μοντέλο της Volvo προσφέρει ένα κομψό, βελούδινο κουπέ που είναι συνολικά μικρότερο αλλά έχει μεγαλύτερο πλάτος.