Η γερμανική ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία

Η γερμανική ανεργία αυξήθηκε απροσδόκητα για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία, καθώς η οικονομική επιβράδυνση τελικά άρχισε να επιβαρύνει και την αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε απροσδόκητα κοντά στις 60.000 τον Μάιο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για μείωση κατά 8.000. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε επίσης, σε 5% από το ιστορικό χαμηλό 4,9%.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εργασίας δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης οφείλονται σε νέα ταξινόμηση ορισμένων ανθρώπων στις στατιστικές, αν και ανέφερε επίσης την επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

“Βλέπουμε στην αύξηση της ανεργίας, τα πρώτα σημάδια αποδυνάμωσης της οικονομίας”, δήλωσε την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι η ζήτηση για νέους εργαζόμενους βρίσκεται ακόμη σε υψηλό επίπεδο, αλλά είναι ασθενέστερη.

Τα γερμανικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκαν για τρίτη μέρα, ωθώντας τις αποδόσεις ακόμα πιο κάτω από το μηδέν, σε μείον 0,167%.

Η αντοχή στη γερμανική αγορά εργασίας συνέβαλε στην τόνωση των καταναλωτικών δαπανών και στην υποστήριξη της οικονομίας. Μια απρόσμενη αλλαγή θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια, δεδομένης της συνεχιζόμενης αδυναμίας στον τομέα της μεταποίησης και της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και των εμπορικών εντάσεων που απειλούν να πλήξουν τις εξαγωγές. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε αυτό το μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.