Η Γερμανία θα χάσει γύρω στο 1 δισ. ευρώ από τη ματαίωση του φετινού Oktoberfest… λόγω κορωνοϊού

Ματαιώνεται το φετινό Oκtoberfest του Μονάχου, η μεγαλύτερη γιορτή μπίρας στον κόσμο που διαρκεί δύο και κάτι εβδομάδες και τελειώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Οι Αρχές της βαυαρικής πρωτεύουσας. αναστέλλουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τη φετινή διοργάνωση που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου,.

Προφανώς αδυνατούν να διαχειριστούν τους περίπου 6,5 εκατομμύρια επισκέπτες που δημιουργούν ως χαλαροί μπυροπότες (καταναλώνοντας 8 εκατομμύρια λίτρα) το αδιαχώρητο στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής του Τερεζινβίζε (λιβάδια της Θηρεσίας), την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν “Βισν”.

Η ζημία είναι τεράστια, καθώς υπολογίζεται ότι ετησίως τα έσοδα που αποφέρει η γιορτή στο Μόναχο ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και το πρώτο θύμα της ματαίωσης είναι η τοπική αγορά

Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 210 χρόνια από τότε που πρώτο διοργανώθηκε. Στις 12 Οκτωβρίου 1810, ο πρίγκιπας – και μετέπειτα βασιλιάς – Λουδοβίκος ο Α (πατέρας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα) έστησε ένα τρικούβερτο γλέντι με καλεσμένο όλο το Μόναχο για να γιορτάσει το γάμο του με τη πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας.

Η γιορτή έκτοτε καθιερώθηκε και στην ιστορική της διαδρομή της ακυρώθηκε 24 φορές εξαιτίας πολέμων, επιδημιών χολέρας και οικονομικών κραχ. Από το 1949, πάντως, έχει ανελλιπώς διεξαχθέν επί 70 σερί χρόνια . Ακόμη κι όταν το 1980 εξερράγη μια βόμβα που τοποθέτησε ένας νεοναζί κοντά στην είσοδο και προκάλεσε το θάνατο 13 επισκεπτών καθώς και τον τραυματισμό άλλων 200, η γιορτή συνεχίστηκε

Δυστυχώς το 2020 έφτασε η ώρα για την 25η αναστολή της. Η φιέστα σίγουρα δεν θα λείψει στους γνήσιους μπύρο- γευσιγνώστες καθώς στις καμιά 40αριά τέντες του φεστιβάλ σερβίρεται αποκλειστικά βαρελίσιος ζύθος από τα μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής της πρωτεύουσας του κρατιδίου της Βαυαρίας. Η μπύρα ρέει άφθονη από τις έξι επώνυμες ζυθοποιίες του Μονάχου: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu και Staatliches Hofbräu-München.

Η μπύρα για την περίσταση είναι πιο σκούρα από τη συνήθη κεχριμπαρένια της απόχρωση, πιο πικρή, με γεμάτο σώμα και ενισχυμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Προσφέρεται σε ποτήρια του ενός λίτρου, που ονομάζονται «Μας»- με τιμή 10 τουλάχιστον ευρώ το τεμάχιο. Ωστόσο ούτε οι γαστρονομικές απώλειες της γιορτής θα είναι συγκλονιστικές μια και η ποικιλία μεζέδων με τα λουκάνικα, τα ψητά κοτόπουλο, τα πρέτζελ , το χοιρινό κότσι , τη ψημένη ουρά βοδιού και τα σουβλιστά ψάρια Steckerlfisch δεν θεωρούνται δα και τα εκλεκτότερα εδέσματα.

Για του σταθερούς όμως οπαδούς αυτού του λαϊκού φεστιβάλ, η ακύρωση του είναι συνώνυμη με το πένθος . Είναι η ανάλαφρη ατμόσφαιρα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσική και τις φορεσιές – τα φορέματα Dirndl, γύρω από τα οποία δένεται ποδιά των γυναικών και σορτς Lederhosen με τιράντες και το Τυρολέζικο αλπικό καπέλο με το φτερό των αντρών – που δημιουργεί μια ανεκτίμητη συναισθηματικά εμπειρία , ευφορικά λουσμένη στον αφρό της μπύρας.