Η Γερμανία ζητά εξηγήσεις από την Τουρκία για το κλείσιμο γερμανικού σχολείου στη Σμύρνη

Την αντίδραση του Βερολίνου προκάλεσε το κλείσιμο γερμανικού σχολείου στη Σμύρνη.

Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Αγκυρα απαίτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει εξηγήσεις για αυτή την κίνηση, την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη.

«Ενα παράρτημα του σχολείου της πρεσβείας της Γερμανίας έκλεισε την 28η Ιουνίου με εντολή των περιφερειακών υπηρεσιών του τουρκικού υπουργείου Παιδείας. Ζητούμε από την τουρκική κυβέρνηση να μας εξηγήσει επειγόντως γιατί έκλεισε το σχολείο», ανέφερε η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Ο επικεφαλής του σχολείου δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στελέχη του τουρκικού υπουργείου Παιδείας και τοπικοί αξιωματούχοι πήγαν στο ίδρυμα το Σάββατο, μία ημέρα αφού οι μαθητές είχαν αρχίσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, και του επέδωσαν «προφορική και γραπτή» ειδοποίηση ότι το σχολείο θα κλείσει διότι δεν έχει την απαραίτητη άδεια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το σχολείο είναι «πτέρυγα του ιδιωτικού σχολείου της πρεσβείας της Γερμανίας στην Άγκυρα», ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ντιρκ Φιλίπι, «συνδέεται οργανικά με το Γενικό Προξενείο της Σμύρνης». «Είμαι βέβαιος ότι το κλείσιμο του σχολείου είναι προσωρινό», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει χαθεί κάποιο έγγραφο.