Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει για πρώτη φορά τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Μετά από χρόνια προσπαθειών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πήρε την πρώτη απόφαση που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Η βίαιη αυτή πρακτική, την οποία έχουν υποστεί μέχρι στιγμής 140 εκατ. γυναικών σε όλο τον κόσμο, είναι παράνομη σε 20 περίπου Αφρικανικές χώρες και στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα καταδικασθεί σε τόσο υψηλό επίπεδο από τα όργανα του ΟΗΕ. Έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στις δυτικές χώρες, εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος και εφαρμόζεται για πολιτισμικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

“Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να θέσουμε τέλος στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε διάστημα μίας γενιάς. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι περισσότερο κοντά από ποτέ”, δήλωσε ο ιταλός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τσέζαρε Ραγκαλίνι.

Περισσότερες από 110 χώρες, ανάμεσά τους πενήντα χώρες της Αφρικής, υποστήριξαν το κείμενο της απόφασης που καλεί τις χώρες μέλη να συμπληρώσουν με εκπαιδευτικά και ενημερωτικά μέτρα πρόληψης τις ισχύουσες κατασταλτικές ρυθμίσεις.