Η Β. Κορέα ξεκίνησε την παραγωγή πλουτωνίου και τις πυρηνικές δοκιμές

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε την παραγωγή πλουτωνίου προχωρώντας στην επανεπεξεργασία εξαντλημένων ράβδων πυρηνικών καυσίμων.

Παράλληλα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές της όσο συνεχίζονται οι απειλές από τις ΗΠΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Το Ινστιτούτο Ατομικής Ενέργειας της Βόρειας Κορέας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Γιονγκμπιόν, ανέφερε επίσης στο πρακτορείο ότι, όπως ήταν “προγραμματισμένο”, έχει παραχθεί ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (καθαρό ουράνιο) το οποίο είναι απαραίτητο για τα πυρηνικά όπλα και για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

«Επανεπεξεργαστήκαμε εξαντλημένες ράβδους πυρηνικών καυσίμων που αφαιρέσαμε από έναν αντιδραστήρα γραφίτη» εξήγησε το Ινστιτούτο απαντώντας γραπτώς στα ερωτήματα που του έθεσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Kyodo, το Ινστιτούτο δεν διευκρίνισε την ποσότητα του πλουτωνίου ή του εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει παραχθεί.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι κατά τα φαινόμενα η Πιονγκγιάνγκ είχε θέσει ξανά σε λειτουργία τη μονάδα του Γιονγκμπιόν προκειμένου να παραγάγει πλουτώνιο από τα εξαντλημένα καύσιμα ενός αντιδραστήρα.

Η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει από το 2013 ότι θα επαναλειτουργήσει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Γιονγμπιόν που είχε κλείσει.

Πέρσι τον Σεπτέμβριο ανέφερε ότι το Γιονγκμπιόν λειτουργεί κανονικά και εργάζεται για να βελτιώσει “την ποιότητα και την ποσότητα” των βορειοκορεατικών πυρηνικών όπλων.

Το Kyodo πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν σχεδιάζει να διακόψει τις πυρηνικές δοκιμές της, η τελευταία από τις οποίες έγινε τον Ιανουάριο. «Καθώς οι ΗΠΑ συνεχώς μας απειλούν με πυρηνικά όπλα, δεν θα σταματήσουμε τις δοκιμές», τόνισε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος 100.000 κιλοβάτ για πειραματικούς σκοπούς.