Η Βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια θα σταλεί στο Ιράκ μέσω Ακρωτηρίου

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την αποστολή «μικρού αριθμού» μαχητικών αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας RAF τύπου Tornado στην ευρύτερη περιοχή του Ιράκ για «πιθανή χρήση» στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας προς τους εκτοπισμένους χριστιανούς στα βόρεια της χώρας που διώκονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τα αεροσκάφη πιθανότατα θα απογειωθούν από αεροπορική βάση στο Νόρφολκ έως την Τετάρτη και θα κατευθυνθούν προς τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Tornado θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για τη βελτίωση της εποπτείας των περιοχών όπου πραγματοποιούνται ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ρίψεις πραγματοποιούνται από δύο αεροσκάφη μεταφοράς φορτίου τύπου C-130 Hercules, τα οποία έφτασαν επίσης στο Ακρωτήρι το Σαββατοκύριακο.

Τα Tornado είναι εξοπλισμένα με ειδικά ραντάρ που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν μεγάλου και μικρού βεληνεκούς επιτηρήσεις και να βγάζουν υπέρυθρες φωτογραφίες.

Η κυβέρνηση τονίζει πως η αποστολή των συγκεκριμένων αεροσκαφών δεν συνιστά στρατιωτική εμπλοκή στο Ιράκ, αλλά πως θα χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί μόνο για την υποστήριξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης στο Ιράκ.

Τη νύχτα της Κυριακής, οι Βρετανοί χρειάστηκε να ματαιώσουν τη ρίψη βοήθειας, που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό και σκηνές, διότι στην προκαθορισμένη περιοχή είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος προσφύγων, με κίνδυνο να προκληθούν σωματικές βλάβες από τις ρίψεις. Τα Tornado παρέχουν τη δυνατότητα πιο πιστής απεικόνισης του εδάφους, ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα.