Η Βρετανία στρέφεται κατά Ρωσίας και Κίνας…

Η Μεγάλη Βρετανία αποκαλεί τη Ρωσία ως κορυφαία απειλή για την ασφάλεια, ενώ η Κίνα αποτελεί πρόκληση για την οικονομία της.

Η Ρωσία είναι η κορυφαία πρόκληση της Βρετανίας για την ασφάλεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά όπλα και το Λονδίνο θα επεκτείνει την παρουσία του σε τομείς υψηλής τεχνολογίας του διαστήματος και του κυβερνοχώρου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Για να επιτύχει τους στόχους της, η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 24 δισεκατομμύρια λίρες (33,3 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τα 42,2 δισεκατομμύρια λίρες που ξόδεψε το 2019-2020.

Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων λιρών για έρευνα και ανάπτυξη για την επιστήμη και την τεχνολογία, περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της βιοποικιλότητας, και 13 δισεκατομμύρια λίρες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τις αμυντικές και οικονομικές εταιρικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ ως τις πιο σημαντικές στον κόσμο.

Πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας η Κίνα
«Η αυξανόμενη δύναμη της Κίνας και η διεθνής επιθετικότητα είναι πιθανό να είναι ο πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας της δεκαετίας του 2020», αναφέρει η βρετανική έκθεση, περιγράφοντας το Πεκίνο ως «τη μεγαλύτερη κρατική απειλή για την οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Αλλά λέει επίσης ότι το Λονδίνο πρέπει να συνεργαστεί με το Πεκίνο σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση των 116 σελίδων, με τίτλο «Η Παγκόσμια Βρετανία σε μια Ανταγωνιστική Εποχή», διατηρεί τις σημαντικότερες κριτικές της για τη Ρωσία.

«Η Ρωσία θα παραμείνει η πιο οξεία άμεση απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο», λέει μεταξύ άλλων. «Η Ρωσία είναι η πιο οξεία απειλή στην περιοχή και θα συνεργαστούμε με τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε μια ενωμένη Δυτική απάντηση, συνδυάζοντας στρατιωτικές, πληροφορίες και διπλωματικές προσπάθειες», αναφέρει.

Επιπλέον, δεσμεύει τη Μεγάλη Βρετανία να εργαστεί εντός της συμμαχίας για «αποτροπή πυρηνικών, συμβατικών και υβριδικές απειλές για την ασφάλειά μας, ιδιαίτερα από τη Ρωσία».

Οι νέες προτεραιότητες της Βρετανίας στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δείχνουν ότι η χώρα θα πρέπει να μάθει εκ νέου την τέχνη να ανταγωνίζεται κράτη με αντίθετες αξίες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζοντας την έκθεση την οποία πραγματοποίησε η κυβέρνησή του.

«Η έκθεση περιγράφει πώς θα προωθήσουμε τις συμμαχίες μας, θα ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας, θα βρούμε νέους τρόπους για να επιτύχουμε λύσεις και θα μάθουμε εκ νέου την τέχνη να ανταγωνιζόμαστε κράτη με αντίθετες αξίες», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση γι’ αυτό που περιέγραψε ως «ανοικτή κοινωνία» της Βρετανίας, όμως τόνισε πως «θα εργασθούμε και με την Κίνα όπου αυτό συμβαδίζει με τις αξίες μας και με τα συμφέροντά μας».