Η Βρετανία ζητά από τον Αμπράμοβιτς να αποδείξει ότι τα λεφτά του είναι νόμιμα

Να ανοίξει τα βιβλία του για να αποδείξει ότι η περιουσία του και οι επενδύσεις του στη Βρετανία είναι νόμιμες καλείται ο Ρομάν Αμπράμοβιτς προκειμένου να μπορέσει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και στενός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε μπλεγμένος στον πόλεμο που έχει κηρύξει το Λονδίνο στους Ρώσους ολιγάρχες στον απόηχο της δολοφονικής απόπειρας κατά του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσεμπερι όταν έληξε τον περασμένο μήνα η επενδυτική του βίζα.

Ο Αμπράμοβιτς, που έχει δωρήσει στον Πούτιν ένα γιοτ αξίας 28,5 εκ. ευρώ, καθώς και κάπου 700 άλλοι ζάπλουτοι συμπατριώτες του, καλούνται να αποδείξουν ότι τα χρήματα που επενδύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν νόμιμη προέλευση και δεν σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες.

Πυρ και μανία η Μόσχα κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι υποθάλπει την αντιρωσική υστερία και λειτουργεί με «μη φιλικό» τρόπο.

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι όλες οι νέες αιτήσεις για επενδυτικές βίζες θα περνούν από κόσκινο βάσει νόμων που τέθηκαν σε ισχύ πριν από τρία χρόνια.

Υπό το νέο καθεστώς χορήγησης βίζας οι βρετανικές Αρχές μπορούν να απορρίψουν το αίτημα του Αμπράμοβις -13ου κατά σειρά πλουσιότερου άνδρα στη Βρετανία σήμερα – αν υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύουν ότι τα κεφάλαια που επενδύει ή ελέγχει στη Βρετανία αποκτήθηκαν παράνομα.

Ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι και του δεύτερου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, κατά το Forbes, με περιουσία που υπολογίζεται στα 10,6 δισ. ευρώ, είναι ένας από τους ελάχιστους ολιγάρχες που κατάφεραν να επιπλεύσουν της μετάβασης εξουσίας από τον Μπόρις Γιέλτσιν στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι επιχειρήσεις του Αμπράμοβιτς στη Ρωσία δεν έχουν πληγεί διόλου, σε αντίθεση με εκείνες άλλων μεγιστάνων που ύψωσαν τη φωνή τους κατά του Ρώσου προέδρου, όπως ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κι ο Μπόρις Μπερεζόφσκι.