Η Βρετανία δεν έχει δικαιώματα στον ορυκτό πλούτο της Κύπρου

Τη διατήρηση του δικαιώματος της βρετανικής Κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα των βάσεων στην Κύπρο στα 12 ναυτικά μίλια, επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Διευκρίνισε επίσης ότι η Βρετανία δεν έχει δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών παρά τη λειτουργία των βάσεων. Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση βουλευτή των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις της βρετανικής Κυβέρνησης για τα χωρικά ύδατα των βάσεων και για το δικαίωμα διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας, ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι τα όρια των παρακείμενων χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ορίζονται στο Παράρτημα Α της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως του 1960.

«Επί του παρόντος, αμφότερες οι κυρίαρχες βάσεις αξιώνουν χωρικά ύδατα τριών ναυτικών μιλίων», επισήμανε ο Βρετανός Υφυπουργός, για να προσθέσει ότι η βρετανική Κυβέρνηση «διατηρεί το δικαίωμα διεκδίκησης έως 12 ναυτικών μιλίων εκ μέρους τους [των βάσεων], όπως προβλέπει η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
ΚΥΠΕ