Η Βουλή “ξικανναουρίζει γιατί ίσως κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο μύλο”

Χρήζει περαιτέρω διερεύνησης το 10% των φυσικών προσώπων που ταυτοποιήθηκε για τις εκροές κεφαλαίων

Έχει ταυτοποιηθεί το 90% των 120 φυσικών προσώπων της Λαϊκής τράπεζας και το 50% των 1,000 φυσικών προσώπων της Τράπεζας Κύπρου στην έρευνα για τις εκροές κεφαλαίων πριν τα επίμαχα Eurogroup.

Όπως προκύπτει από τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης το 10% των φυσικών προσώπων που έχουν εξεταστεί και εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα με τις ταυτοποιήσεις αυτές.

Από τις δηλώσεις των Βουλευτών τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα της δημοσιοποίησης των ονομάτων ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις εκροές κεφαλαίων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι η Επιτροπή επανέφερε το ζήτημα με τη λίστα των 6,000 ονομάτων, σημειώνοντας ότι πέραν της νομικής πτυχής του θέματος, της προώθησης των ονομάτων στο ΤΕΠ και της όλης διαμεσολάβησης που αναλαμβάνει η Επιτροπή Θεσμών για να συμβάλουμε στην ταυτοποίηση των ονομάτων, υπάρχει και η ηθική πτυχή.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, έχει αναληφθεί μια δέσμευση ότι πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες και άλλοι του δημόσιου βίου που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε κάποιες εξελίξεις, θα πρέπει να γνωρίζουμε κατά πόσο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου έχουν βγάλει κεφάλαια στο εξωτερικό.

Ανέφερε ακόμη ότι ενεγράφη θέμα για τα μέλη του ΔΣ της ΚΤ, λέγοντας ότι είναι παράλογο τη στιγμή που υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία όσον αφορά την καταλληλότητα και κριτήρια για άτομα που είναι στα ΔΣ τραπεζών, του Συνεργατισμού κτλ, να μην υπάρχει έλεγχος και κριτήρια για μέλη του ΔΣ της ΚΤ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση για την εκροή κεφαλαίων από πολίτες ή εταιρείες σε μια προσπάθεια να καταλήξει η Βουλή πώς θα ολοκληρωθεί η έρευνα την οποία έχουμε ξεκινήσει.

Είπε ότι υπολείπονται κάποια στοιχεία για την περίοδο μετά τις 15 Μαρτίου και θα ζητηθεί να παραχωρηθούν από την ΚΤ, καθώς και στοιχεία για την περίοδο μετά την παραχώρηση ΕΛΑ ύψους 1,8 δις στη Λαϊκή, για να δούμε κατά πόσο στοχευμένα κάποιοι πρότειναν στη Βουλή ή την πίεσαν να αποδεχθεί αυτή την παραχώρηση.

Για τη διαγραφή χρεών, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά δημιουργεί ερωτήματα, γιατί φαίνεται ότι μέσα από τους καταλόγους, ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, εταιρείες και οργανισμοί που έχουν σχέση με δημοσιογράφους ή τηλεοπτικά κανάλια, προσθέτοντας ότι πρέπει η Βουλή να αποφασίσει αν τα ονόματα αυτά μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Βουλή δεν ασχολείται με τις  ποινικές ευθύνες αλλά με την ηθική και την πολιτική πλευρά του σκανδάλου και είναι υποχρέωσή της να ενημερώσει σωστά τους πολίτες δίνοντας τα ονόματα στη δημοσιότητα».

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης μίλησε για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Βουλής, λέγοντας ότι “ξικανναουρίζει γιατί ίσως κάποιοι δεν θέλουν να πάνε στο μύλο”.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, η Βουλή θα μπορούσε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εταιρειών, γιατί σύμφωνα με τον επίτροπο προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων σε ό,τι αφορά τις εταιρείες και διερωτήθηκε γιατί δεν το πράττει.

Σημείωσε ακόμη ότι η Βουλή θα μπορούσε από καιρό να ζητήσει τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή, πράγμα το οποίο επίσης δεν έχει κάνει για τα φυσικά πρόσωπα καθώς και περαιτέρω στοιχεία για τις εταιρείες.

Ανέφερε ακόμη ότι αντί να κυνηγά αυτούς που πιθανό να έχουν παρανομήσει, η Επιτροπή Θεσμών επιλέγει να κυνηγήσει άλλους, “στο όνομα της εμπιστευτικότητας”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι μέσα στο χρηματοκιβώτιο της Βουλής, εκτός από τα στοιχεία, έχει φυλακιστεί και η διαφάνεια. Είπε ότι στα κλειδωμένα συρτάρια της Βουλής υπάρχουν στοιχεία που ενδιαφέρουν τους πολίτες και το Φόρο Εισοδήματος, λέγοντας ότι παραμένουν κλειδωμένα για να μην θιχτεί ο ένας και ο άλλος, κατά την έκφρασή του.