Η Βουλή θα εξετάσει την αναπομπή του νόμου για το ΕΕΕ, στις 3 Ιανουαρίου

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλεθει στις 3 Ιανουαρίου το πρώι, για να εξετάσει τον νόμο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τον οποίο ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Την ίδια μέρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει τους λόγους της αναπομπής.

Χθες το  Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο, το οποίο έχει υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το εν λόγω Νομοσχέδιο αφορά πρόσωπα στα οποία λάμβαναν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου όταν δημιουργήθηκε το Μητρώο Κοινωνικών Παροχών τον Ιούλιο 2014 και, παρά τη γραπτή ενημέρωση για την υποχρέωσή τους όπως υποβάλουν τη σχετική αίτηση, δεν υπέβαλαν την αίτησή τους εντός της προθεσμίας που έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2014.

Βάσει των διατάξεων του προτεινόμενου Νομοσχεδίου, τα πρόσωπα αυτά θα έχουν ξανά τη δυνατότητα να υποβάλουν, εάν επιθυμούν, τη σχετική αίτηση για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέχρι και τις 31/12/2018 και να αξιολογηθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, όπως και όλοι οι άλλοι δικαιούχοι του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου.

Με το Νομοσχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, τίθενται οι ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε το δικαίωμα αυτό να μην δοθεί σε όσους αποξένωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων και να λαμβάνουν επίδομα που δίδεται σε νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.