Η Βουλή απέρριψε 2 μνημονιακά νομοσχέδια

Δύο νομοσχέδια που σχετίζονται με το μνημόνιο, το περί Συνεργατικών Εταιρειών και το περί της Αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, απέρριψε κατά πλειοψηφία απόψε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και τα δύο νομοσχέδια απορρίφθηκαν με 21 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον.

Υπέρ τάχθηκαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, εναντίον ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού.

Νωρίτερα η απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας διακόπηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις και προσπάθεια εξεύρεσης σύγκλισης επί τροπολογιών στο θέμα που αφορά το μετοχικό κεφάλαιο του Συνεργατισμού.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίας και αφού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα σχετικά με τη Συρία, άρχισε η συζήτηση των τριών κυβερνητικών νομοσχεδίων περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Συνεργατικών Εταιρειών και Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία αφορούν το μέλλον του Συνεργατισμού.

Μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής ετέθησαν από την Προεδρεύουσα Μαρία Κυριακού ενώπιον του σώματος οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ, του ΚΣ ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και αμέσως μετά την παρουσίασή τους άρχισε η διαδικασία της ψηφοφορίας, με πρώτη τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορά τη διαγραφή συγκεκριμένου άρθρου και την προσθήκη νέου που προβλέπει για την επανάκτηση των κρατικών μετοχών από το Συνεργατισμό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι «το κράτος ως ο μέτοχος των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν αδειοδοτηθεί δυνάμει του περί Συνεργατικών Εταιρειών νόμου δεν δικαιούται να διαθέσει προς πώληση μετοχικό κεφάλαιο, μέρος ή ολόκληρο, σε οιονδήποτε πέραν της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αδειοδοτημένων συνεργατικών ιδρυμάτων».
Επί της τροπολογίας αυτής, το ΔΗΚΟ πρότεινε όπως απαλειφθεί η φράση «πέραν της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αδειοδοτημένων συνεργατικών ιδρυμάτων» και όπως προστεθεί «χωρίς την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Για τη συγκεκριμένη εισήγηση του ΔΗΚΟ υπήρξαν τοποθετήσεις από το ΚΣ ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους που ζητούσαν την αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης από το ΑΚΕΛ ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία προς έγκριση της τροπολογίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αρχικώς διαφώνησε, κατόπιν όμως των εισηγήσεων ΕΔΕΚ και Οικολόγων ζήτησε διάλλειμα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.