Η Βουλή απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με 39 ψήφους η ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δεσμευτικότητα των προκαταρκτικών απόψεις της Πολεοδομίας για αναπτύξεις και για την αναστολή εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές.

Την αναπομπή για την Πολεοδομία απέρριψαν 39 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών) ενώ υπέρ ψήφισαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Την αναπομπή για αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων για εγκλωβισμένους αγοραστές λόγω προβλημάτων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης απέρριψε ομόφωνα η Ολομέλεια.

Νέα τροπολογία για αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, αντί τις 31 Δεκεμβρίου ψήφισαν κατά πλειοψηφία 32 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών, Ζαχαρίας Κουλίας). Κατά ψήφισαν 19 Βουλευτές (ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ).

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι στη σύσκεψη αρχηγών διαπιστώθηκε πλειοψηφία για σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας στις 3 Σεπτεμβρίου για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς του κυβερνητικού νομοσχεδίου που αφορούν το θέμα.

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είχε προειδοποιήσει από τη μια ότι η πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή θα δημιουργήσει προβλήματα στην Πολεοδομία και είχε δεσμευθεί από την άλλη ότι εντός του επόμενου χρόνου η Κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει τους περί Πολεοδομίας νόμους, ο ΔΗΣΥ, του οποίου πρόταση νόμου ήταν το νομοθέτημα που ψήφισε η Βουλή και που μετατρέπει τις προκαταρκτικές απόψεις που δίνει η Πολεοδομία για αναπτύξεις σε δεσμευτικές, απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου.

Παίρνοντας το λόγο ο Βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η δυνατότητα κάποιου επενδυτή να έχει μια δέσμευση είναι σημαντικό εργαλείο για προσέλκυση επενδύσεων. Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία αντισυνταγματική πρόνοια στην πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή.

Θα απορρίψουμε την αναπομπή, είπε.

Υπέρ της αναπομπής του Προέδρου, τάχθηκε ο Γιώργος Περδίκης. «Τα επιχειρήματα του Υπουργού Εσωτερικών είναι πολύ βάσιμα», είπε.

Εξήγησε το σκεπτικό του, λέγοντας ότι η νομοθεσία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της Πολεοδομίας να δώσει προκαταρκτική άδεια ή όχι και αυτό, όπως ανέφερε, ανοίγει την πόρτα για μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Προειδοποίησε για σοβαρούς κίνδυνους «ότι θα υπάρξουν περιθώρια για παρεμβάσεις».

Το διαμορφωμένο κείμενο του αναπεμφθέντος νόμου στο οποίο συμφώνησε κατά πλειοψηφία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών υπερψήφισε η Ολομέλεια σε ό,τι αφορά το θέμα της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις για εγκλωβισμένους αγοραστές, αφού πρώτα ομόφωνα απορρίφθηκε η αναπομπή το Προέδρου.
Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που όλοι το αναγνωρίζουμε, προσθέτοντας ότι εκεί που διαφωνούμε ενδεχομένως είναι με τις λεπτομέρειες.

Η πρόταση, όπως εξήγησε, είναι να απορριφθεί η αναπομπή νοουμένου ότι μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου συγκληθεί μια έκτακτη Ολομέλεια και υπάρξει μια συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων για να διασκεδαστούν όλες οι ανησυχίες να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν πάρα πολύ κόσμο.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι το σκοπούμενο είναι να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Απλώς οι άνθρωποι να πάρουν αυτό που τους ανήκει και δεν το παίρνουν ακόμα εξαιτίας αδυναμιών του δικού μας διοικητικού συστήματος, πρόσθεσε.

Εξέφρασε τη συμφωνία του ΔΗΣΥ με την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, θα συσταθεί ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές εργασίες για το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς ούτως ώστε να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε οριστικά.

Τη θέση ότι το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν ρυθμίζει ικανοποιητικά την προστασία του συνόλου των κατηγοριών των εγκλωβισμένων αγοραστών, εξέφρασε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, ξεκαθάρισε ότι το προαπαιτούμενο δεν έχει να κάνει με την αναστολή αλλά με το νομοσχέδιο. Δεν συντρέχει κανένας λόγος να διαφοροποιήσουμε την απόφασή μας και σίγουρα δεν συντρέχει κανένας λόγος να μετακινήσουμε την ημερομηνία, επιχειρηματολόγησε.

Ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι το κίνημα τοποθετείται ενάντια στην αναπομπή από τον Πρόεδρο γιατί δεν μπορεί αυτή η Βουλή να αφήσει απροστάτευτους εγκλωβισμένους αγοραστές και έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον της.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στην Κυβέρνηση μια ευκαιρία, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται εν αδίκω και έκανε αναφορά στην καθυστέρηση με την οποία κατατέθηκε το νομοσχέδιο.

Βάσιμες βρήκε τις σημειώσεις του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας όμως ότι ως εισηγητής της πρότασης νόμου συμφωνεί στη διαδικασία που έχει προταθεί.

Θέμα για τις πολλές αναπομπές που έχουν κατατεθεί από κυβερνητικής πλευράς από το Μάρτιο του 2013 έθεσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, λέγοντας ότι έχουν μετατραπεί σε εργαλείο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η πρακτική ήταν να γίνονται όταν υπάρχει επίκληση νομιμότητας ή συνταγματικότητας.

Από το Μάρτη 2013 είναι δεκάδες οι αναπομπές, είπε, προσθέτοντας ότι γίνονται όταν η Κυβέρνηση διαφωνεί με τον τρόπο που ψηφίζει η Βουλή, με τρόπο που ο ίδιος θεωρεί υπερβολικό και θα έπρεπε ίσως να το δει η Προεδρία με τους αρχηγούς των κομμάτων.