Η Βουλή έγκρινε ελαφρύνσεις σε εργοδότες και αυτοτελώς εργαζομένους

Με στόχο την παροχή ελαφρύνσεων στους εργοδότες και στους αυτοτελώς εργαζομένους, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χωρίς καμμίαν ένταση νομοθετικούς κανονισμούς, οι οποίοι τροποποιούν την ισχύουσα νομοθεσία περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα για το 2013 σε σχέση με τη μη καταβολή εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και την αναστολή των ποινικών διώξεων κατά των οφειλετών, σε υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον Δικαστηρίου και αφορούν τις περιόδους εισφορών για το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν αρμοδίως στη Βουλή, με βάση τους έως τώρα υφιστάμενους κανονισμούς, οι εισφορές τις οποίες υποχρεούται να καταβάλει ο εργοδότης καταβάλλονται όχι αργότερα από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που ακολουθεί το μήνα εισφορών για τον οποίο οφείλονται εισφορές.

Περαιτέρω, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι είναι υπόχρεοι να καταβάλουν εισφορές όχι αργότερα από τις 10 Μαΐου για τους μήνες εισφορών Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο (πρώτο τρίμηνο) και όχι αργότερα από τις 10 Αυγούστου για τους μήνες εισφορών Απρίλιο μέχρι Ιούνιο (δεύτερο τρίμηνο) και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κάθε εργοδότης ή αυτοτελώς εργαζόμενος ο οποίος παραλείπει να καταβάλει εισφορές εντός της καθορισμένης προθεσμίας είναι υπόχρεος να καταβάλει για καθυστέρηση μέχρι ένα μήνα ποσοστό 3% επί του ποσού των οφειλόμενων εισφορών ως πρόσθετο τέλος και επιπλέον 3% για κάθε τέτοιο διάστημα περαιτέρω καθυστέρησης, με ανώτατο ύψος πρόσθετου τέλους το 27% του ποσού των καθυστερούμενων εισφορών.

Για παράδειγμα, οι οφειλόμενες για το μήνα Αύγουστο του 2013 εισφορές έπρεπε να καταβληθούν από τον εργοδότη, χωρίς να επιβληθεί πρόσθετο τέλος, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των εισφορών, το πρόσθετο τέλος επιβάλλεται από την 1η Οκτωβρίου 2013 και κάθε 1η του επόμενου μήνα αυξάνεται κατά 3%, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 27% του ποσού των καθυστερούμενων εισφορών.

Για τους αυτοτελώς εργαζομένους οι εισφορές για το πρώτο τρίμηνο του 2013 έπρεπε να καταβληθούν μέχρι τις 10 Μαΐου 2013, διαφορετικά από τις 11 Μαΐου 2013 επιβάλλεται πρόσθετο τέλος, το οποίο αυξάνεται κάθε 11 του επόμενου μήνα κατά 3%, με ανώτατο ύψος το 27%.

Όπως είχε ενημερώσει τη Βουλή ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ανάγκη για την προτεινόμενη ρύθμιση προέκυψε έπειτα από την απόφαση του Γιούρογκρουπ το Μάρτιο του 2013 και στόχος είναι η παραχώρηση ελαφρύνσεων στους εργοδότες και στους αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από την απόφαση αυτή.

Σε σχέση με το ζήτημα της αναστολής ποινικών διώξεων για οφειλές στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το έτος 2013, κατατέθηκε στη Βουλή σχετική επιστολή του τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2013, με την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Συντάγματος, του παρέχεται η εξουσιοδότηση όπως αναστείλει τις ποινικές διώξεις οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των Δικαστηρίων και αφορούν τις περιόδους εισφορών του 2013.