Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

Όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές στο ύπνο τους, υποφέρουν από αϋπνία ή κοιμούνται λίγες ώρες, βρίσκονται σε αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο, σύμφωνα με πρόσφατη νορβηγική έρευνα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας μελέτησαν 50.000 ανθρώπους για περισσότερο από 10 χρόνια, ηλικίας 20-89 ετών.

Διαπίστωσαν πως όσοι άνθρωποι έπασχαν από αϋπνίες ή ξυπνούσαν συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια από εκείνους που κοιμόντουσαν σαν πουλάκια.

Όταν υποφέρουμε από αϋπνία οι μύες της καρδιάς δεν λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντλήσουν αίμα και να το μεταφέρουν με την σωστή πίεση σε όλο το σώμα. Οι άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια νιώθουν εξαντλημένοι κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δύσπνοια γεγονός που δυσκολεύει τον ύπνος τους.

“Η αξιολόγηση των διαταραχών του ύπνου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να προλάβουμε την καρδιακή ανεπάρκεια” σχολίασε ο Δρ. Λαρς Λάουγκσαντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλάζοντας μερικές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως καλή διατροφή, αποφυγή καφεΐνης και λιπαρών γευμάτων το βράδυ ή απολαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε σαν… πουλάκια.

Πηγή: radar.gr