Η Αυστραλία και η Τσεχία στο έλεος της μετάλλαξης Όμιρκον

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού επεκτείνεται καθημερινά όλο και περισσότερο στον κόσμο με πολλές χώρες να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τόσο σε νέα κρούσματα, όσο και σε θανάτους.

Σήμερα ανακοινώθηκε στην Αυστραλία ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών λόγω κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας, ενώ και οι νοσηλείες έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, αν και τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν μικρή πτώση.

Η Αυστραλία στο έλεος της μετάλλαξης Όμιρκον

Η Αυστραλία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της επιδημίας covid-19, το οποίο τροφοδοτείται από το Όμικρον, και πλέον στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς με covid-19 από οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας. Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 77 θάνατοι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 57 που είχε καταγραφεί την Πέμπτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για την πολιτεία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντόμινικ Πέροτετ στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, αφού στην πολιτεία καταγράφηκαν 36 θάνατοι από covid-19, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι στιγμής. Μόνο τέσσερις από όσους υπέκυψαν στην covid-19 είχαν λάβει ενισχυτική δοση εμβολίου, γεγονός που ώθησε τις αρχές να καλέσουν τους πολίτες να μην καθυστερούν την τρίτη, ενισχυτική δόση. Τριάντα τρεις είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

«Πρέπει να βιαστούμε με τις ενισχυτικές δόσεις», τόνισε η υπεύθυνη Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσάντ. «Για το Όμικρον γνωρίζουμε ότι η προστασία είναι μικρότερη και χρειαζόμαστε την αναμνηστική δόση για να αποκτήσουμε υψηλότερο επίπεδο προστασίας». Εν μέσω αύξησης του αριθμού των νοσηλειών η πολιτεία Βικτώρια κήρυξε σήμερα τα νοσοκομεία σε “καφέ συναγερμό”, γεγονός που τους δίνει την ευχέρεια να αναβάλλουν μη επείγουσες επεμβάσεις και να ακυρώνουν τις άδειες του προσωπικού.

Πάνω από 1,6 εκατομμύρια κρούσματα συνολικά στην Αυστραλία

Αν και οι αρχές συνήθως δεν διευκρινίζουν από ποιο στέλεχος του κορωνοϊού είχαν προσβληθεί όσοι πέθαναν από covid-19, αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν μολυνθεί από το Όμικρον, με τους νέους, ανεμβολίαστους να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών.

Οι αρχές της πολιτείας Κουίνσλαντ επεσήμαναν ότι κανείς από τους 16 ασθενείς που υπέκυψαν χθες στην covid-19 δεν είχε λάβει ενισχυτική δόση. Από τους 45 ανθρώπους που έχουν πεθάνει στην πολιτεία λόγω της covid-19 από τις 13 Δεκεμβρίου, μόνο ένας είχε κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου. Εξάλλου σήμερα ανακοινώθηκαν περίπου 73.000 νέα κρούσματα covid-19, μείωση σε σχέση με το ρεκόρ των 150.000 την Πέμπτη.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν εντοπιστεί από την αρχή της πανδημίας 1,6 εκατομμύρια κρούσματα, εκ των οποίων περίπου το 1,3 εκατομμύριο τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά 2.776 άνθρωποι έχουν υποκύψει σε επιπλοκές της νόσου. Εξάλλου το Όμικρον έχει πλήξει και τη δημοτικότητα του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, βάσει της οποίας οι Εργατικοί βρίσκονται πρώτοι στην πρόθεση ψήφου λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε περισσότερα από 20.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, την μεγαλύτερη αύξηση σε μια ημέρα από την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το τσεχικό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα της πανδημίας της COVID-19 καθώς το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊού αρχίζει να αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η τσεχική κυβέρνηση μείωσε την περίοδο καραντίνας και απομόνωσης στο πλαίσιο νέων μέτρων που έλαβε, ενώ παράλληλα ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα την υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό των εργαζομένων στις εταιρείες.

Το προηγούμενο 24ωρο το τσεχικό υπουργείο Υγείας κατέγραψε 20.270 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, έναντι 7.342 που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα.

Οι νοσηλείες, οι οποίες είχαν ανέλθει σε πάνω από 7.000 στις αρχές του Δεκεμβρίου στο πιο πρόσφατο κύμα του ιού που αντιμετώπισε η χώρα, χθες ανέρχονταν σε 1.660, σημειώνοντας ελαφρά άνοδο από την Κυριακή.

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε ρεκόρ και στο Ουζμπεκιστάν

Το υπουργείο Υγείας του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.037 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη επικράτεια του κράτους της κεντρικής Ασίας.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ, 974 κρούσματα του ιού, είχε καταγραφεί τον Αύγουστο.

Οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον αυτόν τον μήνα.

Ως χθες, η χώρα μετρούσε 1.518 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 206.122 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Επιβαρυμένη η κατάσταση σε Βραζιλία και Ινδία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 121 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 74.134 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο κράτος-γίγαντα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους ανέρχεται σε 621.166 νεκρούς επί συνόλου 23.074.791 μολύνσεων. Κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, είναι ο τρίτος βαρύτερος παγκοσμίως, έπειτα από αυτούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή στην Ινδία επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 238.018 κρούσματα κορωνοϊού και υπέκυψαν 310 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Με 486.761 θανάτους επί συνόλου 37,62 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα επίσημα δεδομένα.