Η ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς όπου θα συμμετέχει σε επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώνει ο εκδοτικός όμιλος «Die Welt» και στο οποίο θα παραστούν εξέχουσες προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική σκηνή. Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Αγκελα Μέρκελ σε μια προσπάθεια να  επιβεβαιώσει το καλό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών

και να αποσπάσει την περαιτέρω στήριξη του γερμανικού πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Το βράδυ ο έλληνας πρωθυπουργός θα είναι βασικός ομιλητής στο δείπνο μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι.

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου θα μιλήσουν η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καθώς και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τρίτη κατά σειρά συνάντηση το τελευταίο εξάμηνο με την κ. Άνγκελα Μέρκελ καθώς εκτός από την πολιτική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης επιθυμεί να κερδίσει και την κοινή γνώμη της χώρας και κυρίως να προσελκύσει γερμανικές επενδύσεις και για αυτό θα έχει στο περιθώριο επαφές με επιχειρηματίες.

Ο κ. Σαμαράς θα επιβεβαιώσει την απόφασή του να συνεχίσει απαρέγκλιτα την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων για να διαφυλάξει την δύσκολα κερδισμένη αξιοπιστία στο εξωτερικό.

Παράλληλα όμως θα επισημάνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε οριακό πλέον σημείο και ότι παράλληλα με την πολιτική της δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία προκειμένου να φανούν σημάδια ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αναλογίες με την δημοκρατία της Βαιμάρης και ότι αν δεν διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακραία φαινόμενα, είναι ένα επιχείρημα που βρίσκει απήχηση στην γερμανική κοινή γνώμη.