Η ασθένεια των χοίρων που εξαπλώνεται ραγδαία στη Δυτική Ευρώπη «παγώνει» τις εξαγωγές

Κατακόρυφη μείωση στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, έχει προκαλέσει μια θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων που εξαπλώνεται ραγδαία στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γερμανία παλεύει με την αφρικανική πανώλη των χοίρων για περισσότερο από έναν χρόνο, ωθώντας σημαντικούς αγοραστές όπως η Κίνα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από εκεί.

Ωστόσο, οι ανησυχίες αυξάνονται, καθώς κρούσμα εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο στη βορειοδυτική Ιταλία, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας τον ιό πιο κοντά σε Ισπανία και Γαλλία, δύο ακόμη σημαντικούς προμηθευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη πλεόνασμα χοιρινού κρέατος, γεγονός που έχει οδηγήσει τις τιμές κοντά σε πολυετή χαμηλά. Ενώ η Ιταλία είναι μικρός εξαγωγέας, τυχόν εμπορικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την υπερπροσφορά της Ευρώπης και να συμπιέσουν τα κέρδη των αγροτών σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενα κόστη ζωοτροφών.

«Η ασθένεια επεκτείνεται. Είναι ένας εφιάλτης. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση των άγριων ζώων» διερωτάται ο Miguel Angel Higuera Pascual, επικεφαλής της ένωσης χοιρινών εκτροφέων στην Ισπανία.

Το πρόβλημα θα καταστεί ακόμη εντονότερο, αν ο ιός εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, δύο από τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν εξασφαλίσει μεγάλα εξαγωγικά συμβόλαια με την Κίνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθένεια, η οποία απειλεί και τα αγριογούρουνα, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και συχνά θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το ίδιο στέλεχος του ιού είχε εντοπιστεί στην Ευρώπη και το 2007, πλήττοντας κυρίως τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.