Η Ασία “ψηφίζει” Μπαράκ Ομπάμα

Μετά τους ευρωπαίους και κυρίως τους Γάλλους που  «ψηφίζουν» Μπαράκ Ομπάμα στη λίστα των θαυμαστών του αμερικανού προέδρου, μπαίνουν Ιάπωνες και Κινέζοι που θα έδιναν στον Ομπάμα μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτο Ipsos από το Σεπτέμβρη έως τον Οκτώβρη  έδειξε ότι το 86% των Γιαπωνέζων και το 63%
των Κινέζων θα ψήφιζαν τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

“Η Ασία τάσσεται συνολικά υπέρ της νίκης του Ομπάμα, αλλά τα στηρίγματα του Ρόμνεϊ είναι περισσότερα στην Κίνα απ’ ότι στην Ιαπωνία”, επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ipsos Hong Kong, ο Άντριου Λαμ.

Ο Ομπάμα οφείλει τη δημοτικότητά του στον απολογισμό του στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, ενώ ο Ρόμνεϊ τιμωρείται -κατά τους αναλυτές- γιατί έχει υποστηρίξει ότι το γεν χειραγωγείται από τους Κινέζους, και γι’ αυτό που
θεωρεί οικονομική παρακμή της Ιαπωνίας.

“Είναι πιθανό οι θέσεις του Ρόμνεϊ για το νόμισμα και το εμπόριο, όπως και η βούλησή του να ενισχύσει την (αμερικανική) στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, να έπεισαν τους Κινέζους ότι το στάτους κβο είναι προτιμότερο.

Όσο για την Ιαπωνία, η χαμηλή δημοτικότητα του Ρόμνεϊ οφείλεται ίσως στα δημόσια σχόλιά του στα οποία περιέγραφε την Ιαπωνία ως μια οικονομία σε παρακμή.

Οι Γιαπωνέζοι έχουν ισχυρό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας”, εξηγεί ο Λαμ.