Η αρχή του τέλους η μίας νέας καλύτερης εποχής; Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα

 Ανακοίνωση τύπου Κίνησης Νέων επιστημόνων Κινήματος Οικολόγων

Ξημερώματα 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε σε συμφωνία με το Εurogroup και την τρόικα, με όρους σκληρούς και τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην οικονομία του τόπου, οι βασικές οδυνηρές συνέπειες έγκεινται, στην αύξηση του χρέους σε επίπεδα ρεκόρ, στη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, στο κλείσιμο Λαϊκής Τράπεζας, στον κλονισμός της σχέσης εμπιστοσύνης καταθετών και τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου, στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην μαζική φυγή επενδυτών από την Κύπρο, στη δραματική συρρίκνωση παροχής υπηρεσιών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στις δραματικές ανατροπές στους δείκτες του ΑΕΠ αφού το 40% οφειλόταν στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, στην αύξηση της ανεργία σε επίπεδα.
Όσον αφορά  στην κοινωνική συνοχή της Κύπρου, στις οδυνηρές συνέπειες εμπίπτουν, η μείωση μισθών και συντάξεων,  καθώς επίσης και περικοπές των κοινωνικών παροχών του κράτους σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, η δραματική αλλοίωση της ποιότητας ζωής του κύπριου πολίτη, η αύξηση της ανεργίας και η δραματική μείωση θέσεων εργασίας, η πείνα, η φτώχεια, η αύξηση των κοινωνικών παντοπωλείων και συσσιτίων, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια.

Δυστυχώς, η πατρίδα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, και σπασμωδικές κινήσεις, στην στυγνή λογική της Τρόικα δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως λύσεις με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι συνέπειες στην Ελλάδα αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα.
Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, για την ορθή διαχείριση της «επόμενης μέρας».

Η Κίνηση Νέων Επιστημόνων του Κινήματος Οικολόγων, παραμένοντας σύμφωνη με τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων, θεωρεί επιβαλλόμενη την κρίσιμη αυτή στιγμή, την ορθή διαχείρισης της κρατικής περιουσίας – με ότι αυτό περιλαμβάνει, την σώφρονα αξιοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης Συνοχής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και την με στρατηγικό σχέδιο αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου. Επιβαλλόμενα δε παραμένουν, ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης στο σύνολό της, η ανοικοδόμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και η εκ βάθρων αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, που περίτρανα αποδείχτηκε μη ανθεκτικό, σε ένα μοντέλο αειφόρου βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.

Η ανάγκη αποτελεσματική κοινωνικής πολιτικής είναι αδιαμφισβήτητα επιβαλλόμενη, προς στήριξη όλων των πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δέχτηκαν ίσως το βαρύτερο πλήγμα, δυνάμει των τελευταίων εξελίξεων.

Απαιτούνται γρήγορες, αποτελεσματικές και αποφασιστικές κινήσεις για την έξοδο από τη χώρα πας από τη μνημονιακή-κατακτητική πολιτική της Τρόικα και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Εναπόκειται σε μας να αποφασίσουμε, αν αυτό θα είναι η αρχή του τέλους, ή μιας νέας εποχής αρχών, αξιών και βιώσιμης ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης.
Βεβαίως, στα αποφασιστικά βήματα που επιβάλλονται, είναι και η διεξαγωγή δέουσας και αποτελεσματικής έρευνας, για εντοπισμό των υπευθύνων, και η τιμωρία αυτών. Οποιαδήποτε περαιτέρω συγκάλυψη δεν μπορεί να γίνει ανεχτή.

Απαιτούμε λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και τασσόμαστε σ’αυτούς που θα αγωνιστούν για μια νέα καλύτερη εποχή.