Η απόφαση για τον προϋπολογισμό, κρίνει το μέλλον της Ε.Ε.

*Λευτέρης Χριστοφόρου

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υπάρξει κατάληξη των συζητήσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπου και θα κληθεί να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι αρχηγοί των κρατών μελών.

Η άποψη μου ήταν και παραμένει σταθερή. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε φραστικά ισχυρότερη και καλύτερη ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή αδιαφορούμε για την αύξηση των εσόδων της ΕΕ. Η χρηματοδότηση της ΕΕ προέρχεται βασικά από τη συνεισφορά των χωρών μελών με ποσοστό 1% επί του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος, μέρος των Εσόδων από το ΦΠΑ και μέσω τελωνειακών δασμών σε τρίτες χώρες.

Τα έσοδα της ΕΕ είναι σχεδόν σταθερά και αμετάβλητα και αποτελεί μείζονα Λαϊκισμό να απαιτούν οι διάφοροι Λαϊκιστές συνεχώς αύξηση των δαπανών υπέρ διαφόρων τάξεων και ομάδων των Ευρωπαίων Πολιτών, χωρίς να εισηγούνται και αύξηση των εσόδων.

Επειδή τάσσομαι αναφανδόν υπέρ ισχυρότερης και καλύτερης Ευρώπης, με ενισχυμένο κοινωνικό πρόσωπο, με Ευρωπαϊκό Στρατό και Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια, με κονδύλια για τους νέους μας, τους αγρότες, τις Μικρομεσαίες, την Έρευνα την Καινοτομία και την Ψηφιακή Οικονομία, στηρίζω με ξεκάθαρη πρόταση την αύξηση των εσόδων του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί η ΕΕ μετά το BREXIT, αλλά και με τις αυξανόμενες προκλήσεις, απαιτείται οπωσδήποτε αύξηση της Συνεισφορά των κρατών μελών από 1% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, τουλάχιστον στο 1.3%.

Ήδη η ΕΕ έχει ενώπιον της άμεσα, Σημαντικές Στρατηγικές να αντιμετωπίσει, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία, η Στρατηγική Καταπολέμησης του Καρκίνου, η ασφάλεια των συνόρων της ΕΕ κ.α.

Πως θα υλοποιηθούν όλα αυτά εάν δεν αγωνιστούμε για την αύξηση των εσόδων του Προϋπολογισμού μέσω της Αύξησης της Συνεισφοράς των χωρών μελών.

Είναι η ώρα να θέσουμε ανοικτά το ζήτημα του τι ΕΕ επιδιώκουμε.

Δεν μπορεί κάποιοι να παρουσιάζονται φιλεύσπλαχνοι και υπέρ μιας άλλης καλύτερης Ευρώπης και την ίδια στιγμή να τηρούν “σιγή ιχθύος”, για την αύξηση της συνεισφορά στην κρατών μελών.

Δεν μπορούν χώρες μέλη, που αναγέννησαν τις οικονομίες τους με τα κονδύλια της ΕΕ, που αν δεν ήταν αυτά θα βρίσκονταν ακόμη στη πτωχοποίηση, σήμερα αυτές οι χώρες να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και να μην δέχονται κουβέντα για αύξηση της συνεισφοράς τους, στο Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πιστεύω είναι η ώρα για Καθαρές κουβέντες στην ΕΕ, χωρίς μισόλογα, υπεκφυγές και Λαϊκισμούς.

Εάν, πραγματικά είμαστε φιλοευρωπαίοι, εάν πραγματικά επιδιώκουμε ισχυρή, περήφανη Ενωμένη Ευρώπη, εάν θέλουμε Μέλλον και Προοπτική για την ΕΕ, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της συνεισφορά των χωρών μελών στον Προϋπολογισμό

Δυστυχώς όλοι αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως ένα απέραντο Ευρωπαϊκό Ταμείο που όλοι προσπαθούν να πάρουν περισσότερα και που ταυτόχρονα όλοι προσπαθούν να βάλουν λιγότερα στον “κουμπαρά” της ΕΕ.

Επίσης, όπως τόνισα εμφαντικά και στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τα χρήματα των Ευρωπαίων Φορολογουμένων είναι ιερά. Δεν νοείται και δεν επιτρέπεται χρηματοδότηση έστω και με ένα ευρώ σε χώρες που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου, σε χώρες που δεν σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα, σε χώρες που απειλούν και παραβιάζουν τη κυριαρχία χωρών μελών, σε χώρες που περιφρονούν τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες. Μία από τις χώρες που σε όλα αυτά είναι μόνιμος παραβάτης και συγχρόνως λαμβάνει χρήματα από την ΕΕ είναι η Τουρκία. Είναι η ώρα η ΕΕ να εφαρμόσει απαρέγκλιτα αυτό τον κανόνα.

  *Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ. – ΕΛΚ