Η αποτυχία των exit polls της πρώτης Κυριακής θα διερευνηθεί από τον ΣΕΔΕΑΚ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών και Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου – ΣΕΔΕΑΚ, μέλος ΟΕΒ, ανακοίνωσε πως θα διερευνηθούν : “Οι λόγοι αποτυχίας των ερευνών εξόδου της 1ης Κυριακής των προεδρικών εκλογών, ούτως ώστε να εντοπιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλοι οι παράγοντες που πιθανόν να συνέβαλαν σε αυτούς”.

Επιπλέον ο ΣΕΔΕΑΚ, παραδέχτηκε την αποτυχία των αποτελεσμάτων αλλά και την ανησυχία του για το γεγονός: “Οι δημοσκοπήσεις εξόδου (exit polls) της πρώτης Κυριακής των Προεδρικών Εκλογών 2013 απέτυχαν να εκτιμήσουν ορθά την ψήφο του εκλογικού σώματος.Ο ΣΕΔΕΑΚ ανησυχεί και μέσα από διαβούλευση των μελών του μελετά τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία αυτή”.

Ενώ τόνισε πως: “Τα μέλη του ΣΕΔΕΑΚ που ασχολήθηκαν με τις έρευνες εξόδου καθώς και τα μέλη που ασχολήθηκαν με διεξαγωγή δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές εντοπίζουν ότι κατά την περίοδο των εκλογών στα δείγματα που αντλούνταν καταγραφόταν δυσανάλογες αντιπροσωπεύσεις πολιτικών χώρων. Αυτό δεν καθιστά από μόνο του μεθοδολογικό λάθος και αποτελεί ένα ποιοτικό εύρημα της μελέτης. Ο δημοσκόπος έχει στη διάθεση του εργαλεία, τα οποία, εφόσον κριθεί κατάλληλη η χρήση τους, διορθώνουν την στρέβλωση αυτή και επιτρέπουν την εξαγωγή ορθών αποτελεσμάτων”.