Η αποτυχία ενός κράτους


Η σκέψη μου της ημέρας, του συγγραφέα Ανδρέα Χρυσάφη

Η πρόσφατη πώληση τριών ξενοδοχείων από Ελληνοκύπριους πρόσφυγες στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου σε τουρκικά συμφέροντα, ήταν αναπόφευκτη! Εφόσον το Κυπριακό παραμένει άλυτο, ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν οι πολίτες να ενεργούν προς το συμφέρον τους.

Οι ιδιωτικές πωλήσεις αποκάλυψαν στην πραγματικότητα την αποτυχία της κυβέρνησης να προσφέρει κίνητρα—είτε σε μετρητά είτε σε ανταλλαγή γης— στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να μην πουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Αντίθετα, χρόνο με το χρόνο διαδοχικές κυβερνήσεις έπαιζαν μικροπολιτικές χωρίς να υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων του κράτους.

Στην πραγματικότητα, το προσφυγικό έχει σαρωθεί κάτω από το χαλί για σχεδόν 50 χρόνια. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση προδοσίας για σχεδόν 200.000 εκτεθειμένα πρόσωπα και πρόσφυγες στη χώρα τους. Από το 1974 οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει το γεγονός ότι η απόγνωση γεννά απελπισμένες αποφάσεις για επιβίωση.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους πρόσφυγες μέχρι τώρα έχουν υποκύψει στη θλίψη του θανάτου. Οι ζωντανοί από την άλλη δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια από πολιτικούς.

Και έτσι, το τρενάκι της πολιτικής ανικανότητας κάνει κύκλους σαν ένα χρυσόψαρο που κολυμπάει σε γυάλινο βάζο για να το δουν όλοι να κολυμπάει σε κύκλους αλλά να μην φτάνει πουθενά!

Μήπως η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προσφέρει καλύτερη προοπτική για επίλυση του περιουσιακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και εξίσου επίλυση του Κυπριακού;

Οι δείκτες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σαρωτικά νέα σχέδια πολιτικής για την αντικατάσταση των αποτυχημένων παλιών προσπαθειών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ή του πολιτικού προβλήματος, αλλά μάλλον η συνέχιση των μάταιων βημάτων του παρελθόντος!

Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος επισκέπτεται ξένες χώρες προσπαθώντας να “εξηγήσει το Κυπριακό” στους αρχηγούς κρατών—σαν να έχουν άγνοια το γεγονός μετά από τόσα χρόνια! Zητά τη στήριξή τους αλλά κυρίως από την ΕΕ, για να εμπλακεί σε μια νέα προσπάθεια για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

Αλλά το πιο σημαντικό, οι επισκέψεις του προέδρου στοχεύουν να επιβεβαιώσουν ότι η νέα του κυβέρνηση και η Κύπρος είναι ένα “αξιόπιστο κράτος μέλος της ΕΕ” που είναι έτοιμο να υιοθετήσει όλες τις οδηγίες της ΕΕ άνευ όρων. Μια τέτοια παραδοχή συμβολίζει σίγουρα την κρατική υποτέλεια παρά την κρατική ηγεσία!

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια πρόσφατη οδηγία των ΗΠΑ και της Βρετανίας από τις μυστικές υπηρεσίες τους, η Κύπρος υιοθέτησε τη λίστα της Αμερικής/Βρετανίας με οδηγίες κατά των ρωσικών συμφερόντων στο νησί.

Η κυβέρνηση δεν δίστασε να κατηγορήσει επώνυμες εταιρείες και άτομα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο κλείνοντας ρωσικές τράπεζες και εκδιώκοντας εταιρείες που συνδέονται με ρωσικά συμφέροντα καθώς και κλείνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία προς υποστήριξη της Ουκρανίας.

Στην πορεία, εκατοντάδες Κύπριοι υπάλληλοι έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρωθούν ή να λάβουν τα επιδόματά τους. Tις οικονομικές δυσκολίες που προκαλεί σε αυτές τις επηρεαζόμενες εταιρείες, τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από μια κυβέρνηση που αρνείται να πει “Οχι” (παρόμοια με την προηγούμενη 10ετή κυβέρνηση Αναστασιάδη) ισοδυναμεί με πολιτικό έγκλημα!

Στην πραγματικότητα, αποκαλύπτει μια κλασική περίπτωση τυφλής υπακοής σε εξωτερικές δυνάμεις από ένα κράτος που μέχρι στιγμής δεν έχει χαράξει μια μακροπρόθεσμη εθνική πολιτική για την υπεράσπιση των προσφύγων, της χώρας ή του λαού της!

Γιατί να υποκύψει η Κυπριακή Δημοκρατία υπό την πίεση των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικών υποθέσεων; Δυστυχώς, αυτό μπορεί να ονομαστεί μόνο ξενομανία και πράγματι μια τρομερή πολιτική υποτέλειας!

Ανδρέας Χ Χρυσάφης
Συγγραφέας/Καλλιτέχνης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ένας αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, ο Ανδρέας Χ Χρυσάφης είναι επίσης συγγραφέας πέντε βιβλίων και πάνω από 450 άρθρων τύπου. Δεν είναι πολιτικά συνδεδεμένος αλλά ισχυρός υποστηρικτής της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Ισότητας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και κατά της διαφθοράς!