Η “αποτοξίνωση” από τα email μας κάνει πιο παραγωγικούς…

Ποια θα ήταν άραγε η ζωή μας αν κλείναμε για λίγο τους διακόπτες του ψηφιακού μας κόσμου; Αν για κάποια ώρα βρισκόμασταν μακριά από την ηλεκτρονική κοινωνία και επικοινωνία;

Η έρευνα του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας  είναι αποκαλυπτική. Ενέταξε σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής «δίαιτας» από τα email 13 εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής για διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί μέσα από μετρήσεις καρδιακών παλμών και δεικτών παραγωγικότητας, αλλά και από συνεντεύξεις, οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας ήταν πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους, μπορούσαν να εκτελούν επιτυχώς παράλληλες δραστηριότητες, ενώ και τα επίπεδα του στρες τους εμφάνισαν σημαντική μείωση .

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορους αισθητήρες, με τη βοήθεια των οποίων κατέγραψαν τα επίπεδα της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών των συμμετεχόντων, τους καρδιακούς τους παλμούς την ώρα που παρέμεναν στη θέση τους, τις κινήσεις τους στους χώρους του γραφείου αλλά και πόσην ώρα διαρκούσαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Σύμφωνα τις μετρήσεις, μακριά από τα email οι εθελοντές ήταν πιο ήρεμοι, καθώς δεν χρειαζόταν να αφήνουν κάθε τόσο αυτό που έκαναν για να ασχοληθούν με κάτι άλλο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται περισσότερο στην εργασία τους και να είναι πιο παραγωγικοί σε σχέση με άλλες φορές.