Η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις είναι κρίσιμη

Ο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) χαρακτηρίζει κρίσιμη για την επανέναρξη των τραπεζικών χορηγήσεων και την αποκατάσταση της παραγωγής και αύξηση της απασχόλησηςτην υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ακινήτων στην Κύπρο.

Έκθεση του, με τίτλο, “Κύπρος: Αντιμετωπίζοντας τα αυξανόμενα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)”, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά την ισχυρή απόδοση της Κύπρου κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης, έχει προκύψει “ισχυρή πολιτική αντίδραση” κατά της εφαρμογή της συμφωνηθείσας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των ΜΕΔ.

Σημειώνει ότι υπήρξε ένας συμβιβασμός με την Τρόικα σχετικά με το αναθεωρημένο προσχέδιο νόμου για τις εκποιήσεις, το οποίο δημιουργεί, όπως σημειώνει, την κατάλληλη ισορροπία στα δικαιώματα και των δύο εμπλεκόμενων, δανειζομένων και δανειστών.

Τέλος, το IIF σημειώνει ότι η ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι, ωστόσο, αναφέρει, που υπόκειται σε αυξημένη αβεβαιότητα.