Η απέραντη ευρωπαϊκή “μοναξιά” του Προέδρου

Στο “περιθώριο” έχει μπει ο Δημήτρης Χριστόφιας από τους Ευρωπαίους εταίρους,  με τους οποίους η Κύπρος διαπραγματεύεται το μνημόνιο.

Οι λάθος χειρισμοί, η έλλειψη αποφασιστικότητας και ο σύντομος χρόνος που μας χωρίζει από τις προεδρικές εκλογές, έχουν καταστήσει «αδύναμο» τον πρόεδρο να σταθεί ισότιμα απέναντι στους ηγέτες της Ευρώπης.

Η «μοναξιά» του προέδρου πέφτει βαρειά στις πλάτες του υπουργού Οικονομικών, που πρέπει να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» αντιμετωπίζοντας τους καχύποπτους ομολόγους του στο σημερινό Eurogroup.

Σε ένα δεδομένο συναινούν όλοι… Η καθυστέρηση βλάπει σοβαρά το διαπραγματευτικό ατού, αν έχει απομείνει κάποιο, της κυπριακής κυβέρνησης. Ο Νίκος Αναστασιάδης το επεσήμανε με γλαφυρότητα χθες. Δεν έχει σημασία ποιος θα υπογράψει, τόνισε, αλλά ήδη βασικοί πυλώνες και σημαντικά θεμάτα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης έχουν συνομολογηθεί από την παρούσα κυβέρνηση  είπε… «Τι σχόλιο να κάνω; Ότι δεν είμαστε έτοιμοι; Ότι όσον καθυστερούμε τόσο διαδέχονται το ένα μετά το άλλο τα γεγονότα και δυσκολεύουμε τι θέση μας;».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει χάσει τα ευρωπαϊκά ερείσματά του… και το μόνο που απομένει ως φαίνεται, είναι η, με δυσάρεστες συνέπειες για τη θέση αλλά και την οικονομία της Κύπρου,  περίοδος αναμονής έως τις εκλογές