Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε κατά $700 δισ. σε 5 μήνες – Η JPMorgan προειδοποιεί για τη συνέχεια του ράλι

Tο εκπληκτικό ράλι του Bitcoin δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, μετά από την πρόσφατη αύξησή κατά 6% του στα $51.431 την Τετάρτη, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των $51.000. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co και αναλυτές όπως ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, η μεταβλητότητα του Bitcoin πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε να μην αποσβεστούν τα κέρδη του ράλι. Σύμφωνα με τον Ν. Πανηγυρτζόγλου η παρούσα τιμή του κρυπτονομίσματος “δεν είναι βιώσιμη”.

Το Bitcoin συνεχίζει να ξεπερνά τα όρια που θέτει για τον εαυτό του. Το πρόσφατο ράλι οφείλεται στην πρόσφατη επένδυση σε κρυπτονομίσματα από δύο επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Tesla Inc και η MicroStragey Inc. H εταιρεία του Ελον Μασκ προχώρησε σε επένδυση $1,5 δισ. σε κρυπτονομίσματα, ενώ η MicroStrategy σχεδιάζει την επέκταση της επένδυσής της μέσω της πώλησης ομολόγων αξίας $600 εκατομμυρίων. Στην αντίπερα όχθη των τοποθετήσεων αυτών, αρκετοί υπολογίζουν πως η επενδυτική μανία αυτή θα καταλήξει να έχει την ίδια μοίρα με το “σκάσιμο” της φούσκας όπως το 2017.

“Υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από το ράλι του Bitcoin αλλά αυτό που δίνει την μεγαλύτερη ώθηση είναι η στρατηγική που ακολουθούν οι Tesla και MicroStrategy: την επέκταση των ισολογισμών των εταιρειών σε Bitcoin ως προστασία κατά των πληθωριστικών απειλών”, ανέφερε ο Νικόλας Πελεκάνος, επικεφαλής trading στην NEM.

Η παρούσα κατάσταση στην αγορά των Bitcoin υποδεικνύει πως οι επενδυτές δεν βλέπουν απότομο τέλος στο ράλι του κρυπτονομίσματος, του οποίου τα spreads συνεχίζουν να αυξάνονται σε σχέση με τα futures Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η αξία των μετοχών επιχειρήσεων που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα αυξάνονται παράλληλα. Η μετοχή της ιαπωνικής Monex Group Inc επέδειξε αύξηση της τάξεως του 11%, ρεκόρ 13ετίας, ενώ νέο ρεκόρ επέδειξε και η μετοχή της BC Technology Ltd του Χονγκ Κονγκ.

Η JPMorgan υπογράμμισε πως η συνολική αγοραία αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί κατά $700 δισ τους τελευταίους πέντε μήνες, παρά τον μέσο όρο θεσμικών εισροών ύψους μόλις $11 δισ. Η περιορισμένη προσφορά του κρυπτονομίσματος και η λιανική τιμή του μπορεί να αυξάνουν τις τιμές, σύμφωνα με την ομάδα της JPMorgan υπό του Ν. Πανηγυρτζόγλου. Αναφορικά, η 60ήμερη μεταβλητότητα του κρυπτονομίσματος βρίσκεται σε ρεκόρ υψηλό σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο, αλλά υπό των προηγούμενων τιμών του 2017.