Η αντιπολίτευση έχει τις ευθύνες της για τους διορισμούς στα δς των ημικρατικών οργανισμών

Το Κίνημα Οικολόγων παρακολουθεί με ενδιαφέρον και απορία, την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση την τελευταία εβδομάδα να βρίσκονται σε μία συνεχή και στείρα αντιπαράθεση για το θέμα των διορισμών των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.

Μας δημιουργεί ιδιαίτερη απορία η στάση της αντιπολίτευσης. Ενώ έχουν ακολουθήσει πρακτικές δεκαετιών μέσω των οποίων έχουν διαχρονικά βολέψει ημετέρους , ξαφνικά βλέπουμε μια αντιπολίτευση να κάνει αντιπολίτευση για χάρη της αντιπολίτευσης.

Πώς είναι δυνατόν να επικρίνουν το σύστημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και συμμετείχαν για χρόνια; Πόσο μάλλον που ομολογούν ότι και πάλι βολεύτηκα ημέτεροι και μάλιστα στη βάση λίστας που φαίνεται να έχουν παραδώσει κρυφά στον Πρόεδρο.

Ιδιαίτερα μάλιστα επισημαίνεται η περίπτωση της ΑΤΗΚ όπου ο διορισμός προσώπου που συμμετείχε στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο και ανήκει στην αντιπολίτευση , δημιουργεί εύλογες υποψίες και ερωτηματικά. Δεν είναι κι αυτός ένας από αυτούς που η σημερινή συγκυβέρνηση ζητούσε πριν λίγες εβδομάδες να παραιτηθεί, όταν ζητούσε την παραίτηση ΟΛΩΝ των μελών του ΔΣ της ΑΤΗΚ;
Η ευθύνη όμως των μεγάλων κομμάτων είναι όντως μεγάλη. Ορθώς η κυβέρνηση υπενθυμίζει στην αντιπολίτευση ότι συμμετείχε πρόσφατα στην διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τους διορισμούς στα ΔΣ των ημικρατικών. Είναι λοιπόν και η αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για την κατάσταση που σήμερα κατακρίνει. Η απορία που μας δημιουργείτε είναι γιατί όταν το Κίνημα Οικολόγων έθεσε τροπολογίες στο νομοσχέδιο που οδηγούσαν στην πλήρη αποκομματικοποίηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις καταψήφισαν.

Γιατί δεν έδειξαν έμπρακτα τη διαφωνία τους με τη διαδικασία και να συμβάλουν έμπρακτα στην αλλαγή αυτού του συστήματος που εκπέμπει δυσοσμία.

Ας μην εμπαίζουν λοιπόν τον Κυπριακό Λαό με τάχα κριτικές και ας θυμηθούν- γιατί φαίνεται είναι κοντή η μνήμη κάποιον- τις δικές τους , παλιές και πρόσφατες, πρακτικές (όπως τα κατά λάθος έμαιλ με τις λίστες).

Δυστυχώς όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο το μεγάλο σοκ και τις δυσκολίες που περνάμε, η κομματοκρατία , η διαπλοκή, η πελατοκρατία, αναξιοκρατία κλπ , κάποια από τα συστατικά τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, καλά κρατούν και βασιλεύουν.

Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την δυσαρέσκεια μας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε η οποία απλά επανέλαβε την πάγια τακτική της κομματοκρατίας και αναξιοκρατίας. Το γεγονός ότι οι προεδρίες των ημικρατικών οργανισμών χρωματίζονται κομματικά αποτελεί μόνο μία από τις ενδείξεις του κομματικού παρασκηνίου. Εμείς, ως Οικολόγοι απείχαμε- για ακόμα μια φορά- από αυτό το κομματικό αλισβερίσι. Επιτέλους οι πολίτες οφείλουν να αναγνωρίσουν την διαφορά στην πολιτική πρακτική και να την εκτιμήσουν αναλόγως.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ