Η αναγκαιότητα της φίλιας…

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Ο Αριστοτέλης με τη σπάνια νόησή του αιώνες πριν είχε διατυπώσει την αναγκαιότητα αλλά και τη σπουδαιότητα της Φιλίας, θεωρώντας τη ως ’ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα’.

Η Φιλία είναι συναίσθημα αναγκαίο, απαραίτητο αλλά και μυθοποιημένο , όπως ακριβώς και ο έρωτας.

Ορίζεται ως πλατωνική αγάπη, αλλά εμπεριέχει στοιχεία που συναντώνται με αξιοθαύμαστη ομοιότητα και στο ερωτικό συναίσθημα, όπως η ανάγκη να συνυπάρξουμε αρμονικά με τον άλλο σε μία σχέση αμοιβαίας αγάπης, αφοσίωσης, τον πόνο που μας προκαλεί η απόρριψη ή η αδιαφορία , κάνοντας πραγματικά αξιοθαύμαστο το δέσιμο και οι ιδιαίτερες σχέσεις έχουμε ανάγκη να συνάψουμε στο διάβα της ζωής με λιγότερα ή περισσότερα άτομα.

Η Φιλία για να είναι αληθινή, οφείλει να στηρίζεται στην αλήθεια και να μην κλονίζεται από εφήμερα και αρνητικά συναισθήματα όπως η ζήλεια και ο φθόνος. Στην αληθινή Φιλία η απόσταση και ο χρόνος που έχεις να ειδωθείς με κάποιον δεν παίζει κανένα ρόλο, διότι ξέρεις ότι ο άλλος θα είναι εκεί και αυτό το δέσιμο έχει διαλύσει κάθε ανασφάλεια.

Ένα αιώνιο ερώτημα είναι ποια εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία φιλική σχέση αληθινή. Τα βασικά στοιχεία όπως και σε όλες τις σχέσεις, είναι η αμοιβαία αγάπη και η προσφορά και από τις δύο μεριές. Η ανταποδοτικότητα σε κάθε σχέση είναι απαραίτητη όχι επειδή υπάρχει ωφελιμιστική και χρησιμοθηρική διάθεση, αλλά γιατί πρέπει να υπάρχει η ισονομία και η κάλυψη των αναγκών και των δύο πλευρών.

Η υγιής φιλία είναι εκείνη που αποβλέπει στο καλό του φίλου μας, που χαίρεται πραγματικά με τη χαρά και λυπάται πραγματικά με τη λύπη. Η αληθινή φιλία δεν έχει σχέση με ψέματα , αλλά στηρίζεται στην ειλικρίνεια, στην έκφραση των παραπόνων και στην προσπάθεια να προσπαθούμε στην επίλυση όλων όσων μας πικραίνουν μαζί πάντα με γνώμονα την αγάπη. Στην αληθινή φιλία δεν κυριαρχεί το συμφέρον, δεν επιθυμείς τη συνάφεια με κάποιον μόνο για την εκμετάλλευση της αγάπης τους ή επειδή επιθυμείς την παροχή κάποιας βοήθειας, αλλά γιατί αγαπάς πραγματικά τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεσαι τη ζωή σου.

Οφείλουμε να αναφέρουμε τις εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις που παρουσιάζει η Φιλία στα παιδιά. Η Φιλία συντελεί στην καλύτερη κοινωνικοποίηση των παιδιών, βοηθάει και τα ίδια να είναι περισσότερο αισιόδοξα , με αυτοπεποίθηση, αλλά συντελεί και στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος. Βέβαια, οφείλουμε να αναφερθούμε και στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από τη συναναστροφή με παρέες και την υιοθέτηση τόσο ανθυγιεινών συνηθειών, όσο και βίαιης συμπεριφοράς , κάτι το οποίο μας βοηθάει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να έχουμε παρέες και σχέσεις με άλλους ανθρώπους απλώς για να έχουμε, αλλά και γιατί μας βοηθούν στο να εξελισσόμαστε θετικά και να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι.

Ειδικά την περίοδο της εφηβείας, μίας περιόδου τόσο σημαντικής και ευμετάβλητης για κάθε παιδί που μεταβαίνει στην ενηλικίωση, οι ποιοτικές σχέσεις με ανθρώπους που έχουν θετική επιρροή , είναι απαραίτητες. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχω παρέες δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να μιμούμαι και την κάθε συμπεριφορά που υιοθετούν οι φίλοι μου. Η αληθινή Φιλία δημιουργεί μέσα μας την επιθυμία να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, στοχεύει στη συναισθηματική, ηθική και κοινωνική μας ολοκλήρωση.

Η Φιλία είναι ένα αγαθό, μία πραγματική ευλογία που για να διατηρηθεί, απαιτεί οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή να τη χτίζουν καθημερινά ακόμα και με μικρές πράξεις αγάπης και ενδιαφέροντος.

Εύχομαι να αντιληφθούμε όλοι μας, πραγματική, την ανυπέρβλητη αξία αυτού του πανανθρώπινου και καθολικού αγαθού και να αντιληφθούμε το πόσο χρήσιμη ακόμα και ωφέλιμη κοινωνικά μπορεί να αποβεί, χτίζοντας καλές και αληθινές φιλίες οι οποίες θα είναι ένα στήριγμα σε όλες τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής.

Δημοσιογράφος -Αρθρογράφος 

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.