Η αλήθεια για το …ξήλωμα Λαλιώτη από το ΠΑΣΟΚ

Νέες διαστάσεις στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Κώστας Λαλιώτης απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2003, επιχείρησαν να δώσουν δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο την περασμένη Κυριακή.

Η εφημερίδα το «Παρόν της Κυριακής» του Μάκη Κουρή, σε σχετικό άρθρο της ανέφερε ότι ο Χρίστος Βερελής αποκάλυψε πως ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Σημίτης «ξήλωσε» τον Κώστα Λαλιώτη με εντολή του μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδος Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι μάλλον κατά πολύ διαφορετική. Την περίοδο εκείνη το ..«Θείο Βρέφος» του ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε μαζί με την αριστερή «πτέρυγα» του κόμματος σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επέμβασης των Αμερικανών στο Ιράκ. Η συμμετοχή του αποτέλεσε και τη «θρυαλλίδα» μιας σειράς εξελίξεων που ξεκινούσαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και έφταναν μέχρι και την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η τότε κυβέρνηση Μπους – που ήδη βρίσκονταν στο «μάτι του κυκλώνα» για τις επιθετικές πολιτικές της – ενοχλήθηκε από την κίνηση αυτή του Κ. Λαλιώτη και σε κάθε ευκαιρία ο τότε πρέσβης της στην Αθήνα ζητούσε από τον Κ. Σημίτη την «αποκαθήλωση» του Κ. Λαλιώτη. Του ανθρώπου δηλαδή, που συνέβαλε τα μέγιστα για να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Κ. Σημίτης, ο οποίος θα έπρεπε να αναγνωρίζει πως χρωστά την εκλογή του στον άλλοτε «ινστρούχτορα» για κάποιους, του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης Μπους και με έωλες δικαιολογίες πίεσε τον Κ. Λαλιώτη να παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, παραίτηση που τελικά υπεβλήθη και έγινε αποδεκτή.

Αυτή είναι η πραγματική διάσταση της αποχώρησης του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος το 2004 ήταν ο μοναδικός ίσως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που στήριξε τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο στο «όχι», στο σχέδιο Ανάν.

Ο Κ. Σημίτης, λοιπόν, «έφαγε» τον Λαλιώτη και όχι ο Γ. Παπανδρέου….