Η ακριβότερη πόλη του κόσμου για να ζεις…

Εκτός δεκάδας των ακριβότερων πόλεων για να ζει κανείς σε όλο τον κόσμο έμειναν οι πρώτες που πιθανώς θα έρχονταν στο μυαλό των περισσοτέρων, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται για ακόμα μία χρονιά -5η συνεχόμενη- η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την κατάταξη του Economist Intelligence Unit’s.

Η έρευνα του EIU συγκρίνει τιμές πάνω από 150 αγαθών σε 133 πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το ψωμί, το κρασί, τα τσιγάρα και το πετρέλαιο. Στόχος της κατάταξης είναι να βοηθά τους υπεύθυνους προσλήψεων μεγάλων εταιρειών να προσδιορίζουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, όταν εκείνοι αναλαμβάνουν θέσεις σε άλλες χώρες, όπως εξηγεί το CNBC.

Η πρωτιά της Σιγκαπούρης, εξηγεί το δημοσίευμα, είναι εναρμονισμένη με τη συνολική τάση της ανόδου του κόστους ζωής σε πολλές περιοχές της Ασίας, καθώς οι οικονομίες πολλών χωρών αναπτύσσονται.

Μέσα στη δεκάδα είναι επίσης η Σεούλ, αλλά και το Χονγκ Κονγκ και το Σίδνεϊ. Εκτός 10άδας βρέθηκε το Τόκιο – η ακριβότερη πόλη στον κόσμο έως το 2013- και η Οζάκα λόγω του χαμηλού πληθωρισμού στην Ιαπωνία.

Στην Ασία βρίσκονται ωστόσο και μερικές από τις πιο φτηνές πόλεις για να ζει κανείς, που εντοπίζονται μεταξύ άλλων στην Ινδία και το Πακιστάν.

Ακριβή φαίνεται πως παραμένει και η Ευρώπη, με το Παρίσι, τη Ζυρίχη, το Όσλο, τη Γενεύη και την Κοπεγχάγη να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

Η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου το 2017 φαίνεται πως έβγαλε τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες εκτός δεκάδας, στη 13η και 14η θέση αντίστοιχα. Η σημαντική υποχώρηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του Brexit οδήγησε επίσης πτωτικά τις τιμές στη Βρετανία, καθιστώντας το Λονδίνο – που κατατάσσεται 30ο – το φθηνότερο απ’ ό,τι έχει υπάρξει τα τελευταία 20 πλέον χρόνια για τους ξένους επισκέπτες, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Μεταξύ των δέκα πιο οικονομικών πόλεων στον κόσμο είναι οι Μπανγκαλόρ, Τσενάι, Καράτσι και Νέο Δελχί, καθώς και οι Δαμασκός, Καράκας, Αλμάτι, Λάγος, Αλγέρι και Βουκουρέστι.